Mietityttääkö ravintolisät? 

Voiko ravintolisistä olla haittaa? Voivatko ravintolisät rasittaa maksaa? Voiko ravintolisiä käyttää luteaalivaiheessa, jos yrittää raskautta? Nämä ovat yleisiä kysymyksiä valmennettavilta.

Jos ravintolisässä on makeutusaineita ja muita lisäaineita, niistä voi olla haittaa. Jos vitamiinit (lähinnä B-vitamiinit) ovat synteettisessä, inaktiivisessa muodossa, niistä voi olla haittaa. Jos yrttejä käyttää kapselimuodossa hyvin pitkiä jaksoja ilman taukoja, niistä voi olla haittaa.

Olen nähnyt huonojen maksa-arvojen kehittyvän parempaan suuntaan yrttikuurin jälkeen. Olen myös (kerran) nähnyt maksa-arvojen reagoivan negatiivisesti, kun käytössä oli ruusujuuri ja iso rauta-annos. Adaptogeeneja, kuten ruusujuurta, onkin tarkoitus käyttää ainoastaan kuuriluontoisesti, mutta jos siitä koetaan olevan apua, on riski että tämä neuvo unohtuu. (Vitamiineja, esim. D-vitamiinia, ja mineraaleja esim. magnesiumia voidaan käyttää yhtäjaksoisesti, mutta yrttivalmisteita käytetään aina kuuriluontoisesti muutaman viikon tai muutaman kuukauden ajan.)

Viimeisten 50 vuoden aikana on löytynyt 21 yrttiä, jotka ovat mahdollisesti aiheuttaneet maksavaurioita, katso linkki. Jos tätä lukua vertaa lääkkeisiin, voimme todeta että yrttien haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia.

Ravintolisien vaikutusta hedelmällisyyteen ei ole kovin laajasti tutkittu, mutta jo tehdyt tutkimukset ovat lupaavia. Mikä tärkeintä: haittavaikutuksia ei ole havaittu. Eräässä kaksoissokkotutkimuksessa ravintolisäryhmän raskautta toivovilla progesteronitasot olivat nousseet (kolmen kuukauden jälkeen) ja 33% oli viiden kuukauden jälkeen raskaana. Kukaan verrokkiryhmässä ei ollut hedelmöittynyt. Tämä oli pieni tutkimus vuodelta 2014.

Lisäksi löytyy tutkimuksia, jotka osoittavat, että kasvilääkinnällisillä valmisteilla on suojaava vaikutus lääkekuurin ja syöpähoitojen aikana. Tämä osoittaa, että rohdosvalmisteet eivät rasita kehoa, päinvastoin ne auttavat maksaa kestämään lääkkeitä. Tässä tutkimuksessa rohdosvalmistetta käyttävät raportoivat vähemmän väsymystä, kipua, pahoinvointia ja oksentelua sytostaattihoitojen aikana verrattuna verrokkiryhmään.

Esim. maariaohdakkeen maksaa suojaavia ominaisuuksia on pitkään tutkittu, eikä haittavaikutuksia ole löytynyt (lue lisää).

On kuitenkin aina muistettava, että tuotteen laatu, oikea annostus sekä käytön kuuriluontoisuus ovat tärkeitä. Näitä asioita käyn läpi valmennuksissa. Yrttejä suosittelen syklittämään kuukautiskierron vaiheiden mukaan, näin vältetään liian pitkät kuurit.

Yrttivalmisteiden käyttö siinä vaiheessa, kun aktiivisesti yrittää raskautta on asia, josta puhun asiakkaiden kanssa. Vaikka raskaus alkaa vasta positiivisen testin myötä, niin luteaalivaiheessa tulisi luonnollisesti välttää voimakkaita abortoivia yrttejä (esim. katajanmarja). Mietoja yrttejä, kuten nokkosta ja poimulehteä, voi hyvin käyttää. Tieto siitä, mitkä yrtit voivat häiritä hedelmöittyneen alkion kiinnittymistä, on perinnetietoa, eikä perustu moderniin tutkimukseen. Tutkimustiedon valossa tiedämme, että keskenmenon riskiä kasvattaa vuorotyö (keinotekoinen valo yöllä) ja yli 200 mg. kofeiinin vuorokausiannos, mutta yrttien vaikutusta ei ole tietääkseni tutkittu.

Ota yhteyttä tai varaa aika konsultaatioon

Alessandra Sarelin, hedelmällisyys- ja hormonivalmentaja & diplomifytoterapeutti (yrttiterapeutti)

Previous
Previous

Eikö ferritiini nouse?

Next
Next

Vaginan mikrobiomalla on väliä