Puuttuvat kuukautiset

Jos kuukautiset puuttuvat, etkä ole raskaana, kannattaa lukea aiheesta hypotalaaminen amenorrea. Suosittelen lämmöllä Fertility Friday podcastia. Kiertotietoisuuden asiantuntija Lisa Hendrickson-Jackilla on useampi jakso aiheesta hypothalamic amenorrhea.

Joskus kuukautiset jäävät pois ruokavaliomuutoksen yhteydessä (harkitse uudestaan jos olet luvannut siirtyä vegaaniruokavaliolle vuonna 2022). Joskus kuukautiset jäävät pois lisääntyneen treenin myötä (onko maraton osa suunnitelmia vuodelle 2022?). Sekä fyysinen stressi että henkinen stressi voi johtaa hypotalaamiseen amenorreaan. Hoitamaton syömishäiriö voi myöskin olla taustalla.

Usein muutos kierrossa tapahtuu hiipien. Ensin kierto muuttuu epäsäännölliseksi ja sitten huomaatkin, ettei kuukautisia ole ollut pitkään aikaan. Tämä on kehon tapa kertoa, ettei kaikki ole hyvin. Keholla ei ole ”budjettia” toteuttaa ovulaatio. ”Budjettiin” kuuluu sopiva määrä rasvaa, proteiinia ja hiilihydraatteja sekä palautumisjaksoja treenin jälkeen.

Treenin vähentäminen ja säännölliset ateriat, joihin kuuluu rasva ja proteiini tuo usein kuukautiset takaisin.

Huom! E-pillerit EIVÄT tuo kuukautisia takaisin. E-pillerit EI nimittäin tuo ovulaatiota takaisin, päinvastoin pillerit estää ovulaation. E-pillerit ylläpitää illuusiota siitä, että sinulla on normaali kuukautiskierto mutta vaikka saisitkin ”kuukautiset” takaisin pillerivuoto on tyhjennysvuoto, ei kuukautisvuoto.

Fun fact: jostain syystä V-steam lantionpohjan höyrytys tuo joskus kuukautiset takaisin. Lämmin höyry edistää lantion alueen verenkiertoa ja höyrytys vahvistaa yhteyttä lantion maljaan. Lämpimän höyryn päällä istuminen on mahdollisuus kuunnella kohtua ja munasarjoja. Mutta jos syy kuukautisten poisjäämiseen on ruokavaliossa tai stressissä, höyrytys ei tule yksin auttamaan.

Lääkäriltä kannattaa pyytää seuraavia verikokeita: FSH, prolaktiini, ja täydellinen kilpirauhaslabra. Sen lisäksi keliakia ja gluteeniyliherkkyys kannattaa sulkea pois.

On olemassa yrttejä jotka edistävät ovulaatiota (tasapainottaen esim. jos prolaktiini on korkea), mutta jälleen kerran haluan korostaa ettei mikään yrtti tai ravintolisä riitä jos elintavat ovat liian kuormittavat ja ruokavalio hedelmällisyyden näkökulmasta sopimaton.

Alessandra Sarelin, VTT, diplomifytoterapeutti, hedelmällisyysvalmentaja

Previous
Previous

Mistä kuukautiskipu voi johtua?

Next
Next

Perustietoa kuukautiskierrosta