Perustietoa kuukautiskierrosta

Mikä ihmeen follikkelivaihe ja luteaalivaihe? Nämä asiat on hyvä tietää kuukautiskierrosta.

Follikkelivaihe alkaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä ja jatkuu kunnes ovulaatio on tapahtunut.

Nimi kuvastaa munasarjoissa kasvavia follikkeleita. FSH eli follikkeleita stimuloiva hormoni erittyy aivolisäkkeestä ja tyypillisesti se mitataan kiertopäivänä 2-4. Estrogeeni on kuukautisten aikana matala ja lähtee sitten nouseemaan. Follikkeleista erittyy myös testosteronia. Estrogeenilla on aineenvaihduntaa hidastava vaikutus ja kehon peruslämpö on tämän takia follikkelivaiheessa matala (alle 36,50).

Follikkelivaiheen pituus voi vaihdella kierrosta toiseen. Joillain menstruoivilla ihmisillä ovulaatio tapahtuu kiertopäivänä 11 ja toisilla kiertopäivänä 17. Ovulaatio on terveen kuukautiskierron perusedellytys. Kuukautisia muistuttavaa vuotoa voi tulla vaikka ovulaatiota ei olisi tapahtunut.

Ovulaation jälkeen alkaa luteaalivaihe. Nimi tulee latinan corpus luteum nimestä. Corpus luteum on suomeksi keltarauhanen ja se erittää progesteronihormonia. Keltarauhanen muodostuu puhjenneen munarakkulan soluista.

Progesteroni kiihdyttää aineenvaihuntaa. Peruslämpö nouseekin terveessä kierrossa luteaalivaiheessa ainakin 0,20-0,30 astetta. Kohdunkaulan limaa {cervical mucus} ei erity ja tunne välilihalla on melko kuiva pyyhkiessä WC-käynnin yhteydessä.

Progesteroni mitataan 5-7 päivää ovulaation jälkeen. Progesteroni on tämän vaiheen dominoiva hormoni, estrogeenia on toki myös.

Jos raskaus ei ala keltarauhanen surkastuu surkastumistaan viikkoa ennen kuukautisia. Luteaalivaihe päättyy kun kuukautiset alkavat. Vaihe kestää 11-16 päivää. Moni asia vaikuttaa progesteronitasoihin; keltarauhasen laatu (ja tähän vaikuttaa miten hyvin follikkelit ovat kehittyneet), stressihormoni kortisoli, estrogeenin aineenvaihdunta jne.

Oletko keskustellut kuukautiskierrostasi gynekologin kanssa? Seuraatko kiertoon liittyviä oireita ja missä vaiheessa kiertoa niitä esiintyy? Tunnistatko ovulaation?

Terve kuukautiskierto ei oireile. Oireet kertovat aina jostain haasteesta.

Previous
Previous

Puuttuvat kuukautiset

Next
Next

Itsehoiva kuukautiskierron eri vaiheissa