Sopiiko pätkäpaasto naisille?

Pätkäpaaston eduista puhutaan paljon, mutta harvemmin vastataan kysymykseen: kenelle pätkäpaasto sopii ja kenelle se ei sovi? Sopiiko se hedelmällisessä iässä oleville menstruoiville naisille? Miten hormonitasapaino reagoi pätkäpaastoon? Voiko paastoa toteuttaa kierron kaikissa vaiheissa? Katso aiheesta video.

Pätkäpaasto voi olla 12-18 tuntia (usein ajatellaan, että mitä pidempi paasto on, sen parempi, mutta olen vahvasti eri mieltä). Hyötyihin lasketaan rasvanpoltto, autofagia ja insuliinisensitiivisyyden paraneminen. Usein suositellaan, että yön paastoa kannattaa pidentää jättämällä väliin aamiainen ja nauttimalla päivän ensimmäinen ateria iltapäivällä. Tässä suosituksessa piilee iso ongelma. Tämä tapa rajoittaa syömistä voi sopia miehille ja postmenopaussissa oleville naisille. Mutta se harvoin sopii ovuloiville ja menstruoiville henkilöille.

Menstruoiville, hedelmällisyydestä välittäville naisille sopiva pätkäpaasto on 12-14 tuntia. Aamupalaa ei saa jättää välistä. Aineenvaihdunta on tehokkaimmillaan aamulla. Jos et syö aamupalaa tämä luo kehossa stressiä. Sen sijaan voi syödä viimeisen aterian klo 19 ja aamupalan voi syödä klo 8. Tämä antaa ruuansulatukselle sopivan pituisen tauon.

Premenstruaalivaiheessa ei kannata tehdä edes 12 tunnin yöpaastoa. Hieman pidempi, 13-14 tunnin paasto, sopii follikkelivaiheessa ennen ovulaatiota. Pätkäpaasto ei sovi ollenkaan, jos olet kovin stressaantunut, jos imetät tai olet raskaana. Jos olet kärsinyt syömishäiriöistä en myöskään lähtisi rajoittamaan aterioita.

Jos olet kokeillut pätkäpaastoa ja kuukautiset jäivät pois tai kierrosta tuli epäsäännöllinen, se on kehon tapa kertoa, ettei paasto sovi sinulle. Terve kuukautiskierto ja hedelmällisyys alkaa aivoista. Aivot rakastavat turvallisuutta. Säännölliset ateriat lisäävät sisäisen turvan tunnetta. Nälkä edistää harvoin turvaa.

Previous
Previous

Aktivaatio on yhtä tärkeä kuin rentoutuminen

Next
Next

Hormonaalisten haasteiden juurisyyt