Haittaako herneproteiini hedelmällisyyttä?

Joku on saattanut törmätä väitteeseen, että herneet (etenkin herneproteiini) heikentää hedelmällisyyttä. Päätin tutkia asiaa. Maitoproteiini ja soijaproteiini ovat molemmat saaneet huonon maineen terveystietoisissa piireissä ja nyt herneproteiinia todellakin löytyy monesta kasvistuotteesta. 

Tausta on tämä: 1950-luvulla yritettiin löytää erilaisia ehkäisymenetelmiä. Herneen m-xylohydroquinone eristettiin ja tutkittiin miten se vaikuttaa rottien hedelmällisyyteen. Eläinkokeissa havaittiin, että m-xylohydroquinone vaikuttaa progesteroniin ja estää hedelmöidyn munasolun kiinnittymisen (Sanyal, 1956). 

Jatkettiin tutkimuksia naisilla ja m-xylohydroquinone vähensi raskauksia 60 prosentilla. Huomattiin myös, että kun miehille annettiin m-xylohydroquinona niin siittiösolujen määrä lähti laskuun. 


Lue yhteenveto tutkimuksista täältä

Lue myös vastaväite (herneet ovat terveellistä ravintoa myös silloin kun yrität raskautta).

Tutkimus on vanha  ja on kyse suurista määristä eristettyä m-xylohydroquinona. Olen täysin varma, että muutama herne salaatissa ei vaikuta hedelmällisyyteen. Mutta jos syö herneprotiinijauhetta joka aamu? Ehkä kannattaa harkita, että vaihtelee erilaisia proteiininlähteitä, esim. hamppuproteiini, nyhtökaura, eläinkunnan proteiinit jne. 

Myöskin soija voi olla osa monipuolista ruokavaliota, kunhan se ei ole geenimanipuloitu eikä ole herkkä soijan proteiinille (joka muistuttaa hyvin paljon maidon kaseiinia). Eikä soijan kanssa kannata liioitella. Itse asiassa soijan estrogeenivaikutuksesta on paljon väärinkäsityksiä, eikä yksimielisyyttä taida olla. Yksi teoria on, että soijan fytoestrogeeni kilpailee kehon oman estrogeenin kanssa estrogeenireseptoreista ja voi tästä syystä laske estrogeenitasoja (ei hyvä ovulaation kannalta). Jos on kasvisruokavaliolla johon kuuluu paljon soijaa (etenkin soijamaitoa) ja kuukautiset puuttuvat tai ovat niukat voisi harkita soijan poisjättämistä.

Toinen teoria soijan kasviestrogeenistä on, että naisilla joilla on paljon estrogeenia (tyypillisesti esivaihdevuodet) kasvien estrogeeni laskee estrogeenitasoja ja naisilla joilla on matalat estrogeenitasot (tyypillisesti postmenopaussi) kasviestrogeeni nostaa kehon omaa estrogeenituotantoa. Eli sama kasvi vaikuttaa erilailla ympäristöstä riippuen. Lue lisää täältä.

Aasiassa fermentoitu soija on osa ruokavaliota, kun taas soija jota ei ole fermentoitu nähdään karjan rehuna eikä ihmisen ruokana. Ainoastaan Aasiassa ollaan havaittu, että soija suojelee rintasyövältä. (Estrogeenidominanssi voi olla yksi tekijä rintasyövän kasvussa.)

Ehkä viisainta on syödä monipuolisesti erilaisia proteiininlähteitä ja nauttia ruuasta.

Previous
Previous

Suojelemalla ovulaatiota edistät estrogeeni-progesteroni tasapainoa

Next
Next

Kuukautisvallankumous