Suojelemalla ovulaatiota edistät estrogeeni-progesteroni tasapainoa

Ovulaatio on kuukautiskierron tähtitapahtuma

Ovulaatio on kuukautiskierron tähtitapahtuma

Estrogeeni on ihana hormoni. Ilman estrogeenihormoneja en olisi äiti. Estrogeenista puhutaan aika paljon ja se on esillä mediassa. Sen sijaan estrogeenin paras ystävä progesteroni saa harvoin lehdistössä huomiota. Mutta estrogeeni ilman progesteronia, eli keltarauhashormonia, on vähän niin kuin joukko teinejä ilman vanhempien valvontaa. Meno voi olla hyvinkin villiä. Sekä hedelmällisyyden, että yleisterveyden näkökulmasta on erittäin tärkeää, että hedelmällisessä iässä on tasapaino estrogeenin ja progesteronin välillä.

Estrogeenista puhutaan lehdistössä etenkin silloin kuin siitä on puute. Tyypillisesti vaihdevuosien jälkeen. Mutta myös synnytyksen jälkeinen elämänvaihe johon kuuluu imetys (ja näin ollen normaali kuukautiskierto voi olla tauolla).

Estrogeenista puhutaan myös rintasyövän uusimisen riskintekijänä. Hormonaalisen rinta- tai kohtusyövän diagnoosin jälkeen poistetaan välittömästi mahdollinen hormonikierukka tai estrogeenilaastari. Estrogeenillä on kasvattava vaikutus: se kasvattaa kohdun limakalvoa, se kasvattaa myoomaa ja kiihdyttää endomterioosia. Se voi myös kasvattaa kasvaimia.

Estrogeenidominanssin oireita

Runsaat kuukautiset saattavat kertoa liiallisesta estrogeenista - toki syynä voi myös olla raudan tai muun mikroravinteen puutos. Kuukautisvuodossa on usein hyytymiä. Muita oireita voi olla epäsäännöllinen kierto (pidempi tai lyhyempi), rintojen turvotus ja arkuus, sekä muuta turvotusta, aineenvaihdunnan hidastuminen ja painon nousua, keskittymisvaikeuksia ja mielialavaihteluja.

Jotta estrogeeni pysyisi tasapainossa on tärkeä, että elimistö pystyy poistamaan käytetyn estrogeenin ja siinä suoliston ja maksan kunto ja tärkeässä roolissa. Sen lisäksi tarvitaan progesteronia pitämään estrogeenin aisoissa. Progesteroni erittyy kuukautiskierron toisessa vaiheessa (luteaalivaiheessa) keltarauhasesta, joka muodostuu ovulaation yhteydessä follikkelista. Jos ovulaatiota ei tapahdu progesteronia ei juuri ole. (Toki progesteroni voi olla matala vaikka ovulaatio tapahtuisikin.) Jos follikkeli on huonolaatuinen progesteroni on matala. Progesteroninvaje voi näkyä mm. luteaalivaiheen tiputteluvuotona. Se saattaa vaikuttaa myös mielialaan ja uneen.

Esivaihdevuosissa (perimenopaussi) progesteroni on se hormoni joka laskee ensin, ennen estrogeenia. Esivaihdevuosien edetessä ovulaatio ei välttämättä tapahdu jokaisessa kuukautiskierossa ja kiertoon tulee muutoksia. Myös nuoremmilla naisilla voi olla aovulatoorisia kuukautiskiertoja (usein johtuen ehkäisylääkkeistä jotka estävät ovulaation mutta myös liian niukka kalorien ruokavalio saattaa johtaa ovulaation poisjäämisen - vegaanit huomio).

Suojele ovulaatiota (ja progesteronia)

Ovulaation suojeleminen on yksi tärkeä tekijä jos halutaan edistää progesteronitasoja ja sitä kautta yleisterveyttä. Progesteroni on tärkeä luustolle, sydän- ja verensuoniterveydelle ja hermostolle. Se edistää myös unta (sen takia moni nukkuu enemmän kuukautiskierron toisessa vaiheessa).

Hormonilääkkeet sisältävät synteettistä estrogeenia ja välillä spekuloidaan, että e-pillereiden hormonit jäävät jäteveteen ja siirtyvät luonnonvesiin. Sen lisäksi meidän ympäristössä on paljon ksenoestrogeeneja. Hormonihäiritsijät kuten ksenoestrogeenit saattavat sotkea kehon oman hormonitasapainon. Ksenoestrogeeneja löytyy muun muassa muoveista, kosmetiikasta, torjunta-aineista, raskasmetalleista ja ympäristömyrkyistä. Koska ksenoestrogeenit matkivat kehon omaa estrogeenia tämä voi johtaa liialliseen kertymiseen. Kun keho ei pysty poistamaan ksenoestrogeeneja tehokkaasti ne kertyy elimistöömme, etenkin rasvakudokseen.

Ruokavalion merkitys

Ruokavalio joka tukee normaalia estrogeeniaineenvaihduntaa tukee maksaa ja sisältää paljon kuituja. On tärkeä, että suolisto tyhjenee päivittäin 2-3 kertaa. Kuituvalmisteita voi lisätä pirtelöön tai puuron päälle 2 rkl päivässä. Kun puolet lautasesta ovat kasviksia on todennäköisempää, että saa paljon kuituja ja myös kasvien polyfenooleja. Kaalikasveja kannattaa käyttää usein. Parsakaalin, sinapin ja retiisin versot sisältävät paljon sulforafaania joka auttaa pilkkomaan estrogeenia. Maitotaloustuotteita kannattaa vähentää koska ne voivat usein sotkea oman hormonituotannon.

Fytoestrogeenit, joita saadaan ruoasta (esim. luomu pellava sekä tietyt yrtit kuten kehäkukka ja puna-apila) vaikuttavat kehossa usein tasapainottavasti. Toki jos on kasvisruokavaliolla ja käyttää paljon soijatuotteita (esim. soijamaito) ja on matalan estrogeenin oireita kuten kuivat limakalvot, niukat ja epäsäännölliset kuukautiset tai kuukautiset ovat kokonaan tauolla voi olla hyvä jättää soija pois.

Previous
Previous

Merkitykselliset kuukautiset

Next
Next

Haittaako herneproteiini hedelmällisyyttä?