Maailmalla tapahtuu kuukautisvallankumous. Kohdulliset ihmiset heräävät kuukautiskiertoon potentiaalisena voimanlähteenä. Ihan niin kuin synnytys myös kuukautiset voi olla merkityksellistä ja voimaa antavaa. Häpeän aikakausi on ohi. Kuukautisista puhutaan avoimesti ja haetaan itsehoidosta apua kuukautiskiertoon liittyviin häiriöihin.

Kuukautiskierto kertoo jos kuuntelemme

Kuukautiskierron kertomukseen heijastuu sekä fyysinen että henkinen hyvinvointi. Kierto ei ole erillinen osa elämää. Stressi, huonot ihmissuhteet, köyhä tai tulehdusta ylläpitävä ravinto, elämäniloa vievä työ – kaikki tämä saattaa näkyä epäsäännöllisenä tai muuten epäterveenä kiertona.

Kuukautiskierto voidaankin nähdä ikkunana yleisterveyteen. American college of obstretricians and gynecologists sanovat näin:

”It is important for clinicians to have an understanding of the menstrual patterns of adolescent girls, the ability to differentiate between normal and abnormal menstruation, and the skill to know how to evaluate the adolescent girl patient. By including an evaluation of the menstrual cycle as an additional vital sign, clinicians reinforce its importance in assessing overall health status for patients and caretakers.”

Terveys on siis lähtökohta ja oletus. Mutta todellisuudessa moni nainen kärsii kiertohäiriöistä. Patologiaa ja kärsimystä on pitkään normalisoitu lääketieteessä. Tietty määrä kärsimystä on oletettu kuuluvan kohdulliseen elämään. Etenkin kipua on normalisoitu sen sijaan että se olisi nähty hälyttävänä merkkinä siitä ettei kaikki ole hyvin. Myös välivuodot, runsaat kuukautiset ja rajut PMS-oireet ovat niin yleisiä naisten elämässä että välillä unohdetaan, että nekin kertovat siitä ettei kaikki ole tasapainossa.  

Naiset heräävät

Kun nyt alkaa tulla tietoa eri tahoilta, ettei terveeseen kuukautiskiertoon liity hankalia oireita ja että kuukautisten kuuluisi olla helpot niin naiset heräävät vaatimaan vaihtoehtoja. Kasvava joukko naisia eivät tyydy siihen, että hormonaalinen ehkäisy on ainoa tarjolla oleva lääke kaikkiin kuukautiskiertoon liittyviin haasteisiin. Ovulaatiota halutaan suojella ja ylläpitää – vaikka toiveena ei olisi raskaus.

Perinteisen lääketieteen rinnalle on tullut luontaisterapeutteja, kokonaisvaltaisesti ajattelevia kätilöitä ja kiertotietoisuuden opettajia, jotka jakavat tietoa siitä, miten ruokavalio- ja muilla elämäntapamuutoksilla voi vaikuttaa jopa monirakkulaoireyhtymään ja endometrioosin oireisiin. 2010-luvun loppupuolella ilmestyneet kirjat kuten Period Repair Manual (Lara Briden) ja The Fifth Vital Sign (Lisa Hendrickson-Jack) mullistavat naisten elämää. Terveystrendiin kuuluu itsehoidolliset menetelmät ja ravintolisät, superfoodit sekä hortoilu eli villiyrtit. Erilaiset eliminaatioruokavaliot kuten gluteeniton ruokavalio ovat myös suosittuja. Terveydenhuollon ammattilaisten olisi hyvä olla tietoisia näistä trendeistä.

Elämäntapamuutos lapsettomille?

 Tammikuussa lääkärit Päivi Joki-Korpela ja Maritta Pöyhönen-Alho kirjoittivat Helsingin Sanomien mielipidepalstalla:

”Elintapavalmennuksen tulisi olla lapsettomuuden ensisijainen hoito ennen muita hoitoja silloin, kun siihen on tarve. Finterveys 2017 -raportin mukaan tämän tarpeen voidaan arvioida koskettavan yli 30:tä prosenttia hedelmällisessä iässä olevista aikuisista. Vaikka suomalainen lapsettomuuden hoito on laadukasta, elintapoihin liittyvä elementti on puutteellinen ja tulisi korjata.”

Jos elämäntavat kuormittavat liikaa, kehon on vaikea kannatella uutta elämää. Tiedetään myöskin, että miesten siittiöiden laatuun vaikuttaa mm. ravitsemus.

 Ruokavalion ja mikroravinteiden merkitystä tutkitaan maailmalla vilkkaasti ja mm. PubMed –tietokannasta saa hakusanoilla ”infertility and diet” 1135 osumaa. Linköpingin yliopisto julkaisi tammikuussa uutisen, että ruokavalio jossa on runsaasti sokeria hidastaa siittiöiden uintinopeutta jo kahdessa viikossa. 

Tieto hedelmällisyydestä hakusessa

Erään 2012 vuotena teetetyn kartoituksen mukaan vain 13 prosenttia vauvaa toivovista pariskunnista oli yhdynnässä hedelmälliseen aikaan. Tämä kertoo siitä, että hedelmällisyydestä on hyvin vähän tietoa. Ehkäisyneuvonta on pitkään ollut saatavilla mutta miten hedelmällisyysneuvonta? Hedelmällinen ikkuna on naisten kohdalla vain viitisen päivää kierrosta. Montako pariskuntaa saa lapsettomuusdiagnoosin vain sen perusteella, etteivät tunnista hedelmällisiä päiviä? Lapsettomuus määritellään sen perusteella että raskaus ei ole alkanut vuoden kuluessa, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti.

Kiertotietoisuuden suosi kasvaa

Kiertotietoisuusmenetelmillä on tässä paljon annettavaa. Naiset jakavat sosiaalisessa mediassa kokemuksia siitä miten eri kiertotietoisuusmenetelmät ja syklisyyden kanssa sopusoinnussa eläminen lisää elämänlaatua ja antaa hallinnan tunnetta.

Kiertotietoisuutta käytetään kartoittamaan hedelmällisiä ja ei-hedelmällisiä päiviä kierron aikana. Menetelmää käytetään sekä ehkäisyyn että raskauden saavuttamiseen. Menetelmä perustuu siihen, että havainnoidaan muutoksia peruslämmössä (aamulla sängyssä mitattuna), kohdunkaulan limassa (tunnistetaan hedelmällinen e-tyypin lima sekä hedelmätön g-tyypin lima) sekä kohdunsuulla tapahtuvat muutokset kierron eri vaiheissa.

Erilaiset sovellukset voivat toimia kiertotietoisuuden apuvälineenä. Maailman laajuisesti kuukautiskierron seurantaan liittyviä sovelluksilla oli vuonna 2017 yli 270 miljoonaa käyttäjää. Mutta kaikki sovellukset eivät ole kiertotietoisuussovelluksia. On tärkeä tiedostaa tekeekö sovellus ovulaatioennustuksia (todennäköisyysennustuksia) jotka perustuvat syötettyyn dataan? Kiertotietoisuudessa tiedostetaan, että ovulaation ajankohta voi vaihdella kierrosta toiseen. Havaintoja tehdään aina tässä ja nyt. (Tutustu www.sinunkiertosi.fi)

Ovulaatiomyytti

Erään kartoituksen mukaan vain reilut 20% sovellusten käyttäjistä ovuloi kiertopäivänä 14. On siis erinomaisen tärkeää oppia tuntemaan oma kierto ja ovulaation ajankohta. Lapsettomuus yleistyy Suomessa. Kaikki eivät välttämättä tarvitse IVF-hoitoja. Osalle saattaa riittää ovulaatiota suojeleva elämäntapamuutos yhdistettynä hedelmällisten päivien tunnistamiseen. Ovulaatio on herkkä prosessi ja siihen vaikuttaa paitsi PCOS ja kilpirauhashäiriöt myös mm. stressi ja niukkakalorinen ruokavalio.

Teksti: Alessandra Sarelin

Teksti on julkaistu Kätilöliiton lehdessä keväällä 2020.

 

Previous
Previous

Haittaako herneproteiini hedelmällisyyttä?