Kaikki vaihdevuosioireet eivät johdu laskevasta estrogeenista

”Vaihdevuosilla (klimakteriumilla) tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu. Menopaussi tarkoittaa viimeisiä, spontaanisti (ilman hormonihoitoa) tulevia kuukautisia.” Vaihdevuosien toteamiseen ei tarvitse käydä lääkärissä. Menopaussivaiheessa lääkärin tutkimukset ovat tarpeen silloin, kun esiintyy gynekologisia vaivoja, esimerkiksi ylimääräisiä vuotoja. Lähde: terveyskirjasto

 

Siirtymä kohti menopaussia kestää useita vuosia ja näiden vuosien aikana estrogeenitasot voivat vaihdella korkean ja matalan välillä. Tyypillisesti kuukautiskierto ensin lyhenee ja tämän jälkeen kierto epäsäännöllistyy ja pitenee. Estrogeenin lasku on harvoin tasaista ja lasku tapahtuu yleensä vasta noin vuosi ennen menopaussia ja joskus vasta tämän jälkeen. Klassiset vaihdevuosioireet kuten kuumat aallot, jotka alkavat ennen menopaussia, voivat liittyä matalaan progesteroniin ja vaihtelevaan estrogeeniin.

Kanadalainen tutkija Dr. Prior on osoittanut, että estrogeenitasot ovat huomattavasti normaalia korkeampia perimenopaussivaiheessa eli 3-10 vuotta ennen elämän viimeisiä kuukautisia. Hän on myös osoittanut, että progesteronitasot laskevat ennen estrogeenitasojen laskua. (Lue lisää .) Vaikka estrogeenitaso on menopaussin jälkeen pysyvästi matala, vaihdevuosioireet ovat useimmiten ohimeneviä.

Olen Dutch-hormonitesteissä nähnyt hyvin korkeaa estrogeenia vaihdevuosien aikana ja vielä pari vuotta menopaussin jälkeen. Oletus kuitenkin usein on, että jos kärsii vaihdevuosioireista ja on tietyn ikäinen (yli 45) niin estrogeenitasot ovat matalat ja tämän takia aloitetaan estrogeenikorvaushoito. (Dutch-hormonitesti mittaa estrogeenin virtsasta ja antaa informaatiota paitsi luteaalivaiheen estrogeenitasosta myös estrogeenin aineenvaihdunnasta eli miten keho poistaa estrogeenia. Virallinen näkemys on, ettei yksittäisistä estrogeenitasojen mittauksista ei ole hyötyä.) 

Olen kohdannut naisia joille on korvaushoidon jälkeen tullut korkean estrogeenin oireita kuten turvotusta, rintojen arkuutta, PMS-oireita ja/tai hyvin runsaat kuukautiset. Tällä kirjoituksella en halua kritisoida korvaushoitoja mutta haluan kyseenalaistaa liian yksinkertaisia olettamuksia siitä mitä perimenopaussin ja vaihdevuosien aikana tapahtuu.

Nykyään puhutaan paljon elämäntyylin merkityksestä vaihdevuosien aikana. Laastari tai pilleri ei voi korvata tarvetta hidastaa tahtia, tehdä vähemmän, levätä enemmän, syödä hyvin ja huolehtia hermoston palautumisesta. Jos saavumme menopaussin kynnykselle uupuneina tämä tulee tekemään vaiheesta vaikeamman riipumatta käytämmekö korvaushoitoja vai ei.

Tilaa maksuton video vaihdevuosista.

Teksti: Alessandra Sarelin, VTT, hormonivalmentaja, fytoterapeutti

Previous
Previous

Kuukautiset eivät ole turhat

Next
Next

Kuukautiset valmistelevat meitä postmenopaussia varten