Kuukautiset valmistelevat meitä postmenopaussia varten

Miten kuukautiset liittyvät vaihdevuosiin? Ensinnäkin kumpaakaan ei arvosteta lääketieteessä eikä länsimaisessa kulttuurissa. Toiseksi, estrogeeni ja progesteroni ovat molemmat matalat kuukautisten aikana sekä myös postmenopaussissa (tosin kaikilla estrogeeni ei laske ihan heti munasarjatoiminnan loputtua). Hormonit vaikuttavat paljon meidän kokemukseen itsestämme ja maailmasta.

 

Aloitetaan alusta. Kiertopäivä neljä on yleensä käännekohta. Estrogeeni lähtee nousuun ja tuntuu, että valo palaa. Follikkelit kasvat. (Vuosikierrossa tämä vaihe on ehkä helmikuun alkua, kun pikkulinnut kertovat lisääntyvästä valosta.)

 

Estrogeeni on bonding hormoni. Sen biologinen tehtävä on saada meidät etsimään kumppani - olla yhteydessä - ja lisääntyä. Huomio kääntyy ulospäin. Katsoessamme maailmaa estrogeenilasien läpi olemme hyvin yhteistyökykyisiä. Tässä preovulaatorisessa vaiheessa Neidon arkkityyppi on aktiivinen: viattomuus, toiveikkuus, luovuus, leikkisyys, tietty rajattomuus ja haavoittuvuus. Neito rakentaa omaa identiteettiä – kuka minä olen ja hyväksyykö maailma minut tällaisena? Hän hakee yhteyttä ja hän sopeutuu odotuksiin.

 

Ovulaation jälkeen progesteroni lähtee nousuun ja estrogeenissä tapahtuu pieni lasku. Progesteroni on luteaalivaiheen dominoiva hormoni mutta estrogeenia on myös runsaasti; molempia erittyy keltarauhasesta.  Progesteroni valmistaa kohtua ja kehoa mahdolliseen raskauteen. Huomio kääntyy sisäänpäin. Rajat ja reviiri saa uuden merkityksen.

 

Mikäli hedelmöittyminen ei ole tapahtunut, keltarauhanen surkastuu ja estrogeeni ja progesteroni laskevat pari päivää ennen kuukautisten alkamista. Tämä voi tuntua romahdukselta, pieneltä kuolemalta. Kuukautisten aikana hormonitasot ovat matalat ja follikkelit pieniä.

 

Tämä vuotoa ennakoiva tyhjiö sekä kuukautiset valmistavat meitä elämään menopaussin jälkeen. Hormonaalisesti estrogeeni ja progesteroni ovat matalat, kuten postmenopaussissakin. Kehossa tapahtuu surkastumista (keltarauhanen) ja irtipäästämistä (kohdun limakalvo).

 

Katsomme maailmaa uudella tavalla. Verho on ohuempi ja koemme asiat toisella tavalla. Asioita tulee pintaan. Vuodenkierrossa olemme talviajassa – luonto valmistautuu uuteen kevääseen ja uuteen kasvuun. Luonnossa mikään ei ole pysyvää. Arkkityyppisesti Viisas nainen on kuukautisvaiheen vartija. Hän osaa olla pimeyden ja hiljaisuuden kanssa läsnä. Hän on tietäjä ja näkijä. Hän tuntee tämän vaiheen voiman ja myös postmenopaussin voiman.

 

Hedelmällisessä elämänvaiheessa saamme olla joka kuukausi eri arkkityyppien kanssa läsnä ja tämä on valtava rikkaus. Meidän ei tarvitse odottaa menopaussia jotta voimme kasvattaa sisäistä Viisasta naista. (Tämä ei vähennä menopaussin merkitystä suurena transformaationa ja siirtymänä.)

 

Meidän kulttuurissa kuukautisia ja menopaussia ei juurikaan arvosteta. Kuukautiset nähdään lääketieteessä jopa turhina. Postmenopaussin matalaa estrogeenia nostetaan lääkkeellisesti. Liittyykö tämä siihen, ettei Viisaan naisen arkkityyppiä arvosteta?

Estrogeeni nähdään nuoruuden lähteenä ja elämä ilman sitä voi tuntua uhkaavalta kulttuurissa, joka ylistää Neidon arkkityypin laatuja ja ominaisuuksia.

Vuonna 1963 amerikkalainen gynekologi Dr. Wilson kirjoitti artikkelin “The Fate of the Nontreated Menopausal Woman: A Plea for the Maintenance of Adequate Estrogen from Puberty to the Grave”. Kolme vuotta myöhemmin hän julkaisi kirjan Feminine Forever. Kirja oli erittäin suosittu. Kirjassa lukee mm. näin: “In a family situation, estrogen makes women adaptable, even-tempered, and generally easy to live with.”

Lääketieteellisesti hormonikorvaushoito tänään ja 1960-luvulla on kaksi täysin eri asiaa. Mutta miten paljon Wilsonin perintö vaikuttaa meidän kaikkien asenteisiin?

Tilaa maksuton 45 minuutin video vaihdevuosista ja miten voimme valmistautua tähän siirtymään.

Teksti: Alessandra Sarelin, VTT, hormonivalmentaja, syklisyyden suojelija

Lähde: Heather Corinna, What Fresh Hell is This?

Previous
Previous

Kaikki vaihdevuosioireet eivät johdu laskevasta estrogeenista

Next
Next

Eikö ferritiini nouse?