Jos olet pitkään toivonut raskautta ja kuukautiset alkaa on luonnollista tuntea pettymystä ja surua, ehkä myös vihaa ja katkeruutta. Usein päivät ennen kuukautisten alkamista ovat henkisesti hyvin vaikeita. Pelko on jatkuvasti läsnä. Jokainen WC-käynti jännittää. Onko ne alkanut?

Miten voit olla surun kanssa läsnä? Miten voit antaa surulle tilaa ja silti myös ylläpitää toivoa raskaudesta? Yksi tapa on luoda sururituaali. Sururituaali voi olla juuri sinun näköinen. Alla muutama ehdotus.

  • Kerää kuukautisverta talteen. Voit käyttää pientä lasipulloa. Lisää vereen vahvaa alkoholia niin se säilyy hyvin. Puolet verta ja puolet alkoholia.'

  • Mene sinulle rakkaaseen paikkaa luontoon.

  • Ilmaise tunteesi vapaasti. Laula laulusi, lausu runosi. Anna kyynelten virrata.

  • Anna veri maalle.

  • Istu hetken hengittäen, antaen tilaa tälle hetkelle. Anna maan hedelmällinen energia täyttää koko kehosi. Tunne maan tuki; antaudu hetkeksi ja anna maan kannatella surusi. Luonto haluaa lisääntyä.

Osallistun itse tällä hetkellä 10 viikon sururituaaliin verkossa kokoontuvan ryhmän kanssa. Seuraamme kirjaa The Grief Recovery Handbook (James & Friedman) ja teemme kirjan harjoituksia. Jokainen ihminen kokee joskus elämän aikana menetyksiä. Kyky surra on asia jota meidän kulttuurissa ei opeteta. Se on kuitenkin tärkeä oppia.

”Unless we learn to grieve, we may need to live life at a distance in order to protect ourselves from pain. We may not be able to risk having anything that really matters to us or allow ourselves to be touched, to be intimate, to care or be cared about. Untouched, we will suffer anyway. We just will not be transformed by our suffering. Grieving may be one of the most fundamental of life skills. It is the way that the heart can heal from loss and go on to love again and grow wise.”

Previous
Previous

Perimenopaussin muuttuva keho

Next
Next

Veri, ruoka ja eettinen elämäntapa