Veri, ruoka ja eettinen elämäntapa

Ruoka herättää vahvoja tunteita. Melkeinpä pelkään kirjoittaa tästä aiheesta koska tiedän että se saattaa tehdä minusta epäsuositun. Haluan kuitenkin yrittää tuoda keskusteluun uutta näkökulmaa. Tähän minua on inspiroinut alkuperäiskansojen viisaus ja heidän kyky elää luontoa kunnioittavalla tavalla.

Tiedostan, että syöminen on aina tunneperäistä (ja se saakin olla sitä). Harvoin teemme rationaalisia päätöksiä siitä mitä syömme ja mitä ei. Ruokailu on tärkeä tapa vahvistaa siteitä ja suhteita muihin. Ruoka on paljon muuta kuin ravintoa.

Hyvin usein ajatellaan, että kasvisruokavalio on terveellisempi kuin sekaruokavalio. Näin ei kuitenkaan ole jos kuuntelee kuukautiskierron kertomaa tarinaa.

Miten kuukautiskierto ja hedelmällisyys reagoi siihen, että eläinkunnan tuotteita ei ole ollenkaan tai niukasti? Onko sattumaa, että valtaosa asiakkaistani ovat kasvisyöjiä (osa vegaaneja)? Onko sattumaa, että heillä on kuukautiskierron kanssa ongelmia (kuukautiskipuja, runsasta vuotoa, rajuja PMS-oireita, lapsettomuutta, varhaiset vaihdevuodet)? Voiko osasyy häiriöihin olla ruokavalio? En usko, että tätä on tieteellisesti tutkittu. Mutta rasva ja proteiini antavat välttämättömiä naissukupuolihormonien rakennusaiheita.

 

Moni arvostamani kuukautiskierron huippuasiantuntija kuten Lisa Hendrickson-Jack, Lara Briden ja Jenny Koos, ovat ilmaisseet huolta kasvissyöjien ja vegaanien kuukautiskierrosta ja hedelmällisyydestä. (On tärkeä muistaa, että hedelmällinen kierto on terve kierto eli ovulaatio on tärkeä tapahtuman ihan riippumatta siitä onko raskaus toiveena vai ei.) 

 

Ruuan laatu

 

Kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että meidän pitäisi syödä runsaasti kasviksia joka päivä. Suoliston mikrobioma tarvitsee erilaisia kasvikunnan tuotteita. Enemmän kiistellään rasvan ja proteiinin määrästä – mikä on oikea määrä? Huomio pitäisi ehkä kuitenkin olla laadussa, eikä niinkään vain määrässä.  Eläinkunnan tuotteet ovat osa terveellistä ruokavaliota jos eläin on saanut kasvaa ruoholla eikä tehorehulla.

 

Kasvisruokavalion yksi haaste hormonitasapainon näkökulmasta on, että se usein sisältää paljon hiilihydraatteja, paljon viljaa, omega-6 rasvahappoja, teollisia kasvistuotteita, soijaa ja aika niukasti proteiinia ja rasvaa. Tämä saattaa luoda verensokeriongelmia, mikä puolestaan rasittaa maksaa ja voi nostaa elimistön hiljaista tulehdusta.

 

Tässä ei ole tilaa keskustella mahdollisista puutoksista. Onhan se niin että sekä sekaruokavaliolla että kasviruokavaliolla olevilla on usein ravintoainepuutoksia. Kasvisruokavaliolla sinkki, rauta, A-vitamiini, aminohapot, ja rasvahapot (EPA ja DHA) ovat usein alhaiset.

 

Eettinen näkökulma

 

Arvostan kovasti eettisyyttä ja tiedostan, että lihateollisuus on eettisesti ja ympäristöllisesti kestämätöntä. En suosittele teollisia lihatuotteita. Lihan pitäisi olla ruoholla kasvatettua ja luomua jotta se olisi terveellistä. Onhan se niin, että kasvisten luomuviljelyssä eläinlannoite on perusedellytys. Eli jos haluaa ekologisia kasviksia kaupan hyllyille luomulihan kasvatusta tarvitaan.

 

Kannattaa suosia lähitilojen tuotteita ja riistaa. Meillä on pakkasessa lähialueella ammuttu villi peura. Reko-piiristä saa myös hyvälaatuista lihaa (ja maksaa, mikä on uusi suosikkini).

 

Ekologian professori Robin Wall Kimmerer nostaa esille mielenkiintoisen näkökulman eettisyyskeskusteluun. Kimmerer on kirjoittanut kirjan Braiding sweetgrass: Indigenous Knowledge and the Teachings of Plants. Kimmerer kuuluu Anishinabekwe alkuperäisyhteisöön.  Podcastjaksossa “What does the Earth ask of us?” Kimmerer kertoo, että alkuperäiskansojen näkemysten mukaan kaikilla maapallon olennoilla on jokin lahja annettavana: kasveilla, ihmisillä, eläimillä. Joidenkin lahja on se, että ne ovat ruokaa muille. On kunnioittavaa ottaa vastaan maan lahja. Kiitollisuus ja periaate siitä, ettei koskaan oteta enempää kuin mitä tarvitsee toimii ohjenuorana. Yksinkertainen periaate koskee myös yrttien keruussa ja kaikessa sadonkorjuussa: älä ota enempää kuin mitä itse tarvitset.

 

En halua romantisoida alkuperäiskansoja, tiedostan että myös näiden yhteisöjen keskuudessa on paljon ongelmia. (Olen kirjoittanut graduni alkuperäiskansojen ihmisoikeuksista.) Mutta uskon, että jos haluamme luoda uudenlaisen kulttuurin ja elää ekologisesti kestävällä tavalla  meillä on paljon opittavaa. Kasvisyönti ja veganismi ei ole ainoa tie kohti kestävää kehitystä.

 

Peräänkuulutan sitä, että annamme Kimmererille ja muille alkuperäiskansojen edustajille tilaa jakaa viisauttaan. Heidän ääni on pitkään ollut hyvin marginaalinen.

 

Kuukautiskierto antaa palautetta

 

Mitä tulee ruokavalioon kehotan kaikkia kuuntelemaan ja kartoittamaan omaa kuukautiskiertoa. Reagoiko kierto positiivisesti vai negatiivisesti ruokavaliomuutoksiin? Kuukautiskierto ei valehtele. Se on ilmainen terveysraportti. Moni asiakkaani havaitsee positiivisia muutoksia lisätessään rasvan määrää (myös eläinkunnan rasvaa) sekä ruoholla kasvatettua eläinkunnan tuotteita. Jos liha on täysin poissuljettu voi harkita luuliemen käyttöä. Kannattaa suosia myös simpukoita ja muita mereneläviä.

 

Hiilihydraattitietoinen ruokavalio, jossa on runsaasti ja monipuolisesti kasviskunnan tuotteita, ja sopiva määrä rasvaa ja proteiinia jokaisella aterialla, edistää hormonitasapainoa.  

Previous
Previous

Sururituaali

Next
Next

Merkitykselliset kuukautiset