Ummetus ja hormonihaasteet

Hormonikiertoon liittyvät oireet kuten turvotus, rintojen arkuus, PMS-oireet, hidastunut aineenvaihdunta ja painonnousu sekä väsymys, saattavat kertoa siitä että estrogeenia on turhan paljon kuukautiskierron luteaalivaiheessa. Estrogeeni on ihanan mehukas ja yleisterveydelle sekä hedelmällisyydelle tärkeä hormoni (tai oikeastaan meillä on kolme erilaista estrogeenihormonia). Mutta estrogeeni tarvitsee sisarhormonin progesteronin. Ilman progesteronia estrogeeni pääsee liian hallitsevaksi. Estrogeeni tarvitsee myös terveen maksan ja tasapainoisen suoliston.

Estrogeeni poistuu kehosta ulosteen mukana. Hormonitasapainolle on siis erittäin tärkeää, että käyt säännöllisesti kakalla. Maksa pilkkoo ja prosessoi käytetyn estrogeenin ja suolisto eliminoi jätteet. Jos maksa on kuormittunut ja suolistolla on taipumusta ummetukseen tämä voi johtaa ns. estrogeenidominanssiin. Runsaat kuukautiset ja PMS-oireet ovat yleisiä oireita.

Jos haluat nauttia hedelmällisestä, syklisesti virtaavasta hormonitasapainosta on siis hyvä huolehtia suoliston tyhjennyksestä. On normaalia käydä kakalla 1-3 päivässä.

Vinkkejä ummetuksen ennaltaehkäisyyn:

  1. Tue autonomisen hermoston tasapainoa. Kun vagushermo voi hyvin eikä ole jatkuvasti hälyttämässä vaarasta niin kakkaaminen, nukkuminen ja rakasteleminen on luonnollista ja helppoa.

  2. Syö monipuolisesti kuituja (1/3 osa lautasesta saa olla kuiturikkaita vihanneksia).

  3. Juo tarpeeksi nesteitä aterioiden välillä.

  4. Liiku sopivasti (hormonitasapainolle liike on tärkeämpi kuin liikunta).

  5. Tuotevinkki suolistolle: Your Flora symbiotics -sarja on loistava suoliston tuki. Tässä ei ole kyse tavanomaisista maitohappobakteereista.

  6. Tuotevinkki vagushermolle: Living Nutrition Fermented Lemon Balm eli fermentoitu sitruunamelissa. Fermentoiminen nostaa yrtit ihan uudelle tasolle. Fermentaatio on aina ollut shamaanien alkemiaa.

Dutch-hormonitesti kertoo onko oireittesi takana korkeat vai matalat estrogeenitasot. Matalan ja korkean estrogeenin oireet voivat olla hämmentävän samantyyppiset. Testissä näkee kaikki kolme estrogeenia ja niiden metaboliitit. Näet onko maksa kuormittunut vai ei. Testi on hyvä tehdä hyvin monessa eri tilanteessa mutta etenkin jos mietit johtuuko vaihdevuosioireet matalasta estrogeenista. Estrogeeni ei aina laske heti vaikka vaihdevuodet olisivat alkaneet. Myös nuoremmilla voi olla korkea estrogeeni ja syynä voi olla ovuloimattomuus, maksan kuormitus, ruuansulatusongelmat jne.

Teksti: Alessandra Sarelin, hormoni- ja hedelmällisyysvalmentaja

Previous
Previous

Runsaat kuukautiset ja "väsynyt kohtu"

Next
Next

Mistä lyhyt kuukautiskierto voi johtua?