Merkitykselliset kuukautiset

Aivan kuten synnytys, myös kuukautiset voivat olla voimaa antava, jopa ekstaattinen kokemus. Aivan kuten synnytys, kuukautiset voi myös aiheuttaa paljon kärsimystä. Patologiaa ollaan pitkään normalisoitu. Vasta hiljattain, on tieto siitä ettei kipu ole normaali osa kuukautisia alkanut leviämään kohdullisten tietoisuuteen.  (Vaikka kipu on yleistä, se ei tarkoita että se kuuluu terveeseen kiertoon.) Lääkitystä vaativa kipu ja runsaat vuodot kertovat aina jostakin epätasapainotilasta - se on kehon tapa kertoa, että kaikki ei ole hyvin. Kuukautisilla (ja koko kierrolla) on tarina jota voi oppia tulkitsemaan.

Kuukautiskierron ei pitäisi tuntua rangaistukselta. Mutta koska elämme yhteiskunnassa joka ei aina ei arvosta syklisyyttä, miehen keho on edelleen normi, niin moni menstruoiva nainen kärsii.

Uusi kierto alkaa hyvällä kohdun tyhjennyksellä: jotta uusi terve limakalvo voi kasvaa kohtuun, vanhan pitää väistyä. Terveyden ja hedelmällisyyden näkökulmasta ei ole yhdentekevää miltä kuukautiset näyttävät. Prostaglandiinit rikkovat kohdun limakalvon ja kohtuun tulee verta. Vuoto sisältää siis sekä limakalvoa että verta. Normaali vuotomäärä on yhteensä 30-80 ml. ja vuotopäiviä on normaalisti 3-7 (optimaalinen pituus on 4-5 päivää). Jos vuotoa on vähemmän se voi kertoa siitä, ettei ehkä ollut kyse kuukautisvuodosta. Niukka vuoto saattaa myös kertoa matalasta estrogeenistä. Jos vuotoa on yli 80 ml. se voi kertoa hormonaalisesta epätasapainosta, usein siitä, että estrogeenia on liikaa suhteessa progesteroniin (katso edellinen blogiteksti).

Itsehoito kuukautisten aikana

Kuukautisten aikana naisen tarpeet muistuttavat postpartumajan tarpeita: lämpö, nesteytys, ravinto, oksitosiini, lepo ja liikunnan rajoittaminen. Oksitosiinia lisäävät asiat kuten hellä kosketus, orgasmit, turvallisuuden tunne sekä pesän rakentaminen edistää kehon omia kivunlievityshormoneja.

Lantion alue kannattaa pitää lämpimänä koska kylmä heikentää alueen verenkiertoa ja aiheuttaa usein stagnaatiota. Tämä saattaa näkyä veren värissä ja tiputteluvuotona. Kannattaa myös syödä ja juoda lämmintä. Yrttiteet ovat oivallinen juoma vuotopäivinä. Seuraavat yrtit sopivat lähes kaikille: piparminttu, poimulehti, kaneli, inkivääri, voikukka (lehti tai juuri) ja vadelmanlehti. Anna hautua 5-7 minuuttia ja nauti useita kuppeja päivässä.

Ravinnon tarve lisääntyy vuotopäivinä. Kannattaa siis syödä enemmän kuin muulloin. Monet kokevat ruuansulatusvaivoja ja turvotusta kuukautisten aikana. Siksi on hyvä valita helposti sulavaa, lämmintä ruokaa kuten keittoja, muhennoksia ja puuroja - proteiinia ja rasvaa unohtamatta. Paastoa ei kannata koskaan toteuttaa kuukautisten aikana.

Harva nainen antaa itselleen luvan levätä kuukautisten aikana. Jos vuotoa on yli 80 ml. opettajani Keli Garzan suositus on ehdoton vuodelepo. Mutta eri syistä vuodelepo ei ole aina mahdollista toteuttaa. Jokainen voi kuitenkin hidastaa tahtia ja tehdä vain ihan välttämättömät työt. Voi mennä aikaisemmin nukkumaan. Voi tehdä yrttijalkakylvyn. Voi tilata illallisen kotiin. Voi olla somepaastolla ja vähentää aistiärsykkeitä. Voi rajoittaa liikuntaa. Mitä paremmin huolehtii fyysisistä ja henkisistä tarpeista kuukautisten aikana, sen paremmin voi kierron muiden vaiheiden aikana. Eron saattaa huomata paremmin jos tekee kirjallisia havaintoja kierron aikana.

Kuukautiset on irtipäästämisen aikaa

Kuukautishyvinvointiin voi, ja kannattaa, panostaa vaikka ei olisikaan rajuja fyysisiä oireita. Miten kuukautisista voi tehdä merkitykselliset? Pyhät? Tuntuuko kuukautiset pyhiltä? Jos miettii, kuinka meidän esiäidit vuotivat syklisesti jotta me voisimme elää nyt, niin kuukautiset saavat kenties isomman merkityksen.

Kuukautisten aikana voi hiljentyä kuuntelemaan sisäistä viisautta. Ihan kuten synnytyksessä, myös kuukautiset on liminaalinen tila ja naisen intuitio on erityisen vahva. Kohdunkaula - portti kosmoksen ja maan välillä - on auki ja usein myös intuitio on silloin “auki”. Vuotopäivinä on mahdollista päästää irti tunteista ja menneistä asioista, jotka eivät palvele sinua enää. Ihan niin kuin käärme joka luo vanhan nahkansa, nainen päästää irti taimimullasta (kohdun limakalvosta) johon ei tällä kerralla kiinnittynyt alkio. Jotkut väittää, että kuukautiset on oivallinen aika päästää irti myös traumasta.

Mitä muita supervoimia meillä on kuukautisten aikana?

Teksti: Alessandra Sarelin

Previous
Previous

Veri, ruoka ja eettinen elämäntapa

Next
Next

Suojelemalla ovulaatiota edistät estrogeeni-progesteroni tasapainoa