Eikö ferritiini nouse?

Raudanpuutos voi olla yksi tekijä joka altistaa hedelmällisyyshaasteille. Rauta on myös tärkeä tervettä raskautta ajatellen. (Lue tutkimus sekä selvitys.)

Raudan merkitys on yleisesti tiedossa ja usein rauta-arvot on omilla asiakkaillani tutkittu ja jos on todettu raudanpuutosta niin rautavalmiste on otettu käyttöön. Mutta hedelmällisyysvalmentajana kohtaan usein asiakkaita jotka ovat käyttäneet lisärautaa pitkään (yli kaksi kuukautta) eikä heidän ferritiiniarvo ole silti noussut. Tai sitten ferritiini on hyvin korkea mutta laskee heti jos jättää rautavalmisteen pois.

Tämä on aina hälytysmerkki ettei kaikki ole hyvin. Tähän pitäisi ehdottomasti kiinnittää huomiota.

Rauta-arvojen pitäisi nousta jo muutamassa viikossa tai viimeistään parissa kuukaudessa jos kaikki on hyvin. Jatkuva lisäraudan käyttö ei ole edes suositeltavaa ja voi olla pitkällä tähtäimellä terveysriski. Se voi nostaa tulehdusta, ruokkia infektioita ja lisätä hapetusstressiä. Tämä ei tee hyvää hormonitasapainolle ja hedelmällisyydelle.

Moni asia voi vaikeuttaa raudan imeytymistä, erityisesti suoliston kunto. Jos sinulla on ärtynyt suoli rautavalmiste todennäköisesti tekee enemmän haittaa kuin hyötyä. IBS pitää ensin hoitaa kuntoon ruokavaliolla ja autonomisen hermoston tukemisella. Suolistossa voi olla epäedullisia mikrobeja (esim. hiivaa). Mahalaukussa puolestaan voi olla suolahapon puutosta mikä altistaa parasiiteille mutta myös raudan heikolle imeytymiselle.

Sen sijaan, että lähdetään nostamaan rautalisän vahvuutta pitäisi selvittää juurisyy miksi rauta ei imeydy. Raudan kanssa less is more.

Jos rautatasot ovat matalat suosittelen ensin suolistolle yrttiprotokollaa ja ruokavaliomuutoksia ennen mahdollista rautalisää. Tämä jälkeen lyhyt rautakuuri on paikallaan. Toki jos on kasvissyöjä tai jos on runsaat kuukautiset tämä pitää ottaa huomioon. Runsaat kuukautiset voi myös kertoa tulehduksesta ja suoliston haasteesta joten voi olla, että vuodon määrä rauhoittuu kunhan suolisto voi paremmin.

Omiin rauta-arvoihin kannattaa kiinnittää huomiota, etenkin jos tavoitteena on raskaus. Mutta rauta-tasojen nostamiseen saattaa tarvita ammattilaisen apua.

Muutamia yleisiä vinkkejä raudan imeytymisen tueksi:

  • Pureskele ruokasi hyvin. Älä juo vettä aterian yhteydessä, se heikentää ruoansulatusta ja ravinteiden imeytymistä.

  • Syö C-vitamiinirikkaita ruokia (esim. parsakaali, sitruuna) yhdessä rautapitoisten ruokien kanssa (ruoholla kasvatettu nauta, riista, kala, kana). Pinaatti ei ole paras raudanlähde koska se sisältää oksaalihappoa.

  • Älä ota rautalisää yhdessä sinkin, magnesiumin tai kalsiumin kanssa eikä myöskään maitotuotteiden, kahvin tai mustan teen kuluttamisen yhteydessä.  

  • Tue suolahappotuotantoa käyttämällä karvaita yrttejä (esim. voikukkauute) ennen ruokailua.  

  • Tue suoliston terveyttä syömällä runsaasti kuituja ja fermentoitua ruokaa. Tämä voi tosin viedä ojasta allikkoon jos suolisto on jo ärtynyt. Ammattilainen voi silloin auttaa. Joskus ulostetesti voi kertoa mitä suolistolle kuuluu ja miksi se on ärtynyt.  

Ferritiin tavoitearvo on 35-55 mutta pitää ottaa huomioon, että tulehdus voi nostaa ferritiiniä ja herkkä CRP pitäisi aina myös mitata.   

Lue lisää tutkimuksia aiheesta.

Teksti: Alessandra Sarelin, hormoni- ja hedelmällisyysvalmentaja, yrttiterapeutti, VTT

Previous
Previous

Kuukautiset valmistelevat meitä postmenopaussia varten

Next
Next

Mietityttääkö ravintolisät?