Hedelmällinen elämäntapa, terve kuukautiskierto ja ihanat yrtit

“A woman in touch with her cycle and using it as a feedback system, is practicing preventative medicine, experiencing her own in build de-stressing and self-soothing system, creating a more fulsome intelligence, and working much more effectively. Awareness of the cycle is vitalising, creating a feeling of specialness and sweet intimacy.”

— Alexandra Pope, The Red School

Hormonitasapaino, Vaihdevuodet, Ehkäisy Alessandra Sarelin Hormonitasapaino, Vaihdevuodet, Ehkäisy Alessandra Sarelin

Kuukautiset eivät ole turhat

On harmillista, että estrogeenin ja progesteronin eduista puhutaan vasta vaihdevuosissa. Nämä hormonit tekevät hyvää myös 15-, 25- ja 35-vuotiaille. Jos estrogeeni on niin hurjan tärkeä aine heti, kun se laskee menopaussin jälkeen, niin miksi se ei olisi tärkeä myös nuorempana? Ihan niin kuin testosteroni on tärkeä miehen hyvinvoinnille.

On harmillista, että estrogeenin ja progesteronin eduista puhutaan vasta vaihdevuosissa. Nämä hormonit tekevät hyvää myös 15-, 25- ja 35-vuotiaille. Jos estrogeeni on niin hurjan tärkeä aine heti, kun se laskee menopaussin jälkeen, niin miksi se ei olisi tärkeä myös nuorempana? Ihan niin kuin testosteroni on tärkeä miehen hyvinvoinnille.

Estrogeeni ja progesteroni vaikuttavat kaikkialla kehossa. Tarvitsemme näitä hormoneja, jotta meille kehittyy vahva luusto ja vahvat lihakset.
Niillä on vaikutusta myös mielialaan.

On jotenkin ristiriitaista, että kuukautiskierron väitetään olevan turha naiskehon toiminto, sillä ovulointi on kehon tapa muodostaa näitä hyvinvoinnille tärkeitä hormoneja. Valitettavan harvoin nuorille naisille kerrotaan säännöllisen ovuloinnin ja kuukautisten eduista. Vasta vaihdevuosien jälkeen estrogeenista aletaan puhua oleellisena seikkana terveydelle. Siinä vaiheessa korvaushoidolla halutaan suojella luustoa, limakalvoja, mielialaa ja edistää hyvää unta, sekä vähentää vaihdevuosioireita.

Postmenopaussissa naisen estrogeenituotannon vähentyessä luuntiheys laskee ja murtumariski lisääntyy. Vaihdevuosissa estrogeenikorvaushoitoa harkitessa voikin olla hyvä pohtia, onko säännöllinen ovulointi ja sopiva estrogeenitaso  saaneet vahvistaa vuosien aikana luuta?

Ovulaatio ja ehkäisyvalmisteet

Ovulaatio on ongelma, jos tavoitteena on tehokas ehkäisy. Ovulaation sammuttaminen lääkevalmisteilla on erittäin tehokas ehkäisykeino.
Monelle ehkäisy on tärkeämpi kuin esim. luusto. On tilanteita, joissa pitää tehdä valintoja, eikä mitään täydellistä vaihtoehtoa ole edes
tarjolla. Kunnioitan jokaisen valintaa ehkäisyn suhteen.

Ymmärrän myös, että kuukautiset voivat olla kivuliaat ja oma kierto voi olla niin epävireessä, että hormonaaliset oireet aiheuttavat
valtavasti kärsimystä. Silloin oman kierron sammuttaminen voi olla paras vaihtoehto.

Silti on tärkeää olla tietoinen ovulaation ja kuukautisten eduista ja hormoniepätasainoa aiheuttavien ehkäisyvalmisteiden haittapuolista.

Estrogeeni, luukato ja hormonaalinen ehkäisy

Onko sitten luukadolla ja ehkäisyvalmeisteilla jokin yhteys? Monet hormonaaliset ehkäisyvalmisteet estävät ovulaation ja näin ollen kehon
oman estrogeenituotannon.Tutkimuksista ei löydy mitään yksiselitteistä vastausta. Löytyy kuitenkin ainakin yksi laaja
tutkimus, joka vahvistaa yhteyden e-pillereiden ja nuorten aikuisten heikon luuntiheyden välillä. Katso linkki

Cochrane meta-analyysi yritti löytää yhteyden luunmurtumien ja e-pillereiden käytön välillä, mutta selvityksessä ei löytynyt mitään
yksiselitteistä yhteyttä. Tutkijat huomauttavat, että valmisteissa on eroja. Luukato tapahtuu hitaasti, eivätkä murtumat ole automaattinen
seuraus heikosta luuntiheydestä tai matalasta estrogeenista.

Matalan estrogeenin oireet, kuten lisääntyneet virtsatieinfektiot, epäsäännölliset tai puuttuvat kuukautiset ja mielialavaihtelut, kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti. Koko keho tarvitsee estrogeenia!

Estrogeenitason madaltumista voivat aiheuttaa rankka urheilu, syömishäiriöt, aivolisäkkeen toimintahäiriö ja autoimmuunisairaudet.
Joskus jo muutama juoksulenkki viikossa voi olla liikaa, etenkin jos ruokavalio on hyvin kevyttä.

Estrogeenitasosta kannattaa huolehtia jo ennen vaihdevuosia.

Teksti: Alessandra Sarelin, VTT, hormonivalmentaja

Read More
Vaihdevuodet, Perimenopaussi Alessandra Sarelin Vaihdevuodet, Perimenopaussi Alessandra Sarelin

Kaikki vaihdevuosioireet eivät johdu laskevasta estrogeenista

Oletus on usein, että vaihdevuosioireet johtuvat laskevasta estrogeenista. Mutta onko tämä oletus totta?

”Vaihdevuosilla (klimakteriumilla) tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu. Menopaussi tarkoittaa viimeisiä, spontaanisti (ilman hormonihoitoa) tulevia kuukautisia.” Vaihdevuosien toteamiseen ei tarvitse käydä lääkärissä. Menopaussivaiheessa lääkärin tutkimukset ovat tarpeen silloin, kun esiintyy gynekologisia vaivoja, esimerkiksi ylimääräisiä vuotoja. Lähde: terveyskirjasto

 

Siirtymä kohti menopaussia kestää useita vuosia ja näiden vuosien aikana estrogeenitasot voivat vaihdella korkean ja matalan välillä. Tyypillisesti kuukautiskierto ensin lyhenee ja tämän jälkeen kierto epäsäännöllistyy ja pitenee. Estrogeenin lasku on harvoin tasaista ja lasku tapahtuu yleensä vasta noin vuosi ennen menopaussia ja joskus vasta tämän jälkeen. Klassiset vaihdevuosioireet kuten kuumat aallot, jotka alkavat ennen menopaussia, voivat liittyä matalaan progesteroniin ja vaihtelevaan estrogeeniin.

Kanadalainen tutkija Dr. Prior on osoittanut, että estrogeenitasot ovat huomattavasti normaalia korkeampia perimenopaussivaiheessa eli 3-10 vuotta ennen elämän viimeisiä kuukautisia. Hän on myös osoittanut, että progesteronitasot laskevat ennen estrogeenitasojen laskua. (Lue lisää .) Vaikka estrogeenitaso on menopaussin jälkeen pysyvästi matala, vaihdevuosioireet ovat useimmiten ohimeneviä.

Olen Dutch-hormonitesteissä nähnyt hyvin korkeaa estrogeenia vaihdevuosien aikana ja vielä pari vuotta menopaussin jälkeen. Oletus kuitenkin usein on, että jos kärsii vaihdevuosioireista ja on tietyn ikäinen (yli 45) niin estrogeenitasot ovat matalat ja tämän takia aloitetaan estrogeenikorvaushoito. (Dutch-hormonitesti mittaa estrogeenin virtsasta ja antaa informaatiota paitsi luteaalivaiheen estrogeenitasosta myös estrogeenin aineenvaihdunnasta eli miten keho poistaa estrogeenia. Virallinen näkemys on, ettei yksittäisistä estrogeenitasojen mittauksista ei ole hyötyä.) 

Olen kohdannut naisia joille on korvaushoidon jälkeen tullut korkean estrogeenin oireita kuten turvotusta, rintojen arkuutta, PMS-oireita ja/tai hyvin runsaat kuukautiset. Tällä kirjoituksella en halua kritisoida korvaushoitoja mutta haluan kyseenalaistaa liian yksinkertaisia olettamuksia siitä mitä perimenopaussin ja vaihdevuosien aikana tapahtuu.

Nykyään puhutaan paljon elämäntyylin merkityksestä vaihdevuosien aikana. Laastari tai pilleri ei voi korvata tarvetta hidastaa tahtia, tehdä vähemmän, levätä enemmän, syödä hyvin ja huolehtia hermoston palautumisesta. Jos saavumme menopaussin kynnykselle uupuneina tämä tulee tekemään vaiheesta vaikeamman riipumatta käytämmekö korvaushoitoja vai ei.

Tilaa maksuton video vaihdevuosista.

Teksti: Alessandra Sarelin, VTT, hormonivalmentaja, fytoterapeutti

Read More
Vaihdevuodet, Kuukautiset, Matala estrogeeni Alessandra Sarelin Vaihdevuodet, Kuukautiset, Matala estrogeeni Alessandra Sarelin

Kuukautiset valmistelevat meitä postmenopaussia varten

Miten kuukautiset liittyy vaihdevuosiin? Estrogeeni ja progesteroni ovat molemmat matalat kuukautisten aikana sekä myös postmenopaussissa (tosin kaikille estrogeeni ei laske ihan heti munasarjatoiminnan loputtua). Hormonit vaikuttavat paljon meidän kokemukseen itsestämme ja maailmasta.

Miten kuukautiset liittyvät vaihdevuosiin? Ensinnäkin kumpaakaan ei arvosteta lääketieteessä eikä länsimaisessa kulttuurissa. Toiseksi, estrogeeni ja progesteroni ovat molemmat matalat kuukautisten aikana sekä myös postmenopaussissa (tosin kaikilla estrogeeni ei laske ihan heti munasarjatoiminnan loputtua). Hormonit vaikuttavat paljon meidän kokemukseen itsestämme ja maailmasta.

 

Aloitetaan alusta. Kiertopäivä neljä on yleensä käännekohta. Estrogeeni lähtee nousuun ja tuntuu, että valo palaa. Follikkelit kasvat. (Vuosikierrossa tämä vaihe on ehkä helmikuun alkua, kun pikkulinnut kertovat lisääntyvästä valosta.)

 

Estrogeeni on bonding hormoni. Sen biologinen tehtävä on saada meidät etsimään kumppani - olla yhteydessä - ja lisääntyä. Huomio kääntyy ulospäin. Katsoessamme maailmaa estrogeenilasien läpi olemme hyvin yhteistyökykyisiä. Tässä preovulaatorisessa vaiheessa Neidon arkkityyppi on aktiivinen: viattomuus, toiveikkuus, luovuus, leikkisyys, tietty rajattomuus ja haavoittuvuus. Neito rakentaa omaa identiteettiä – kuka minä olen ja hyväksyykö maailma minut tällaisena? Hän hakee yhteyttä ja hän sopeutuu odotuksiin.

 

Ovulaation jälkeen progesteroni lähtee nousuun ja estrogeenissä tapahtuu pieni lasku. Progesteroni on luteaalivaiheen dominoiva hormoni mutta estrogeenia on myös runsaasti; molempia erittyy keltarauhasesta.  Progesteroni valmistaa kohtua ja kehoa mahdolliseen raskauteen. Huomio kääntyy sisäänpäin. Rajat ja reviiri saa uuden merkityksen.

 

Mikäli hedelmöittyminen ei ole tapahtunut, keltarauhanen surkastuu ja estrogeeni ja progesteroni laskevat pari päivää ennen kuukautisten alkamista. Tämä voi tuntua romahdukselta, pieneltä kuolemalta. Kuukautisten aikana hormonitasot ovat matalat ja follikkelit pieniä.

 

Tämä vuotoa ennakoiva tyhjiö sekä kuukautiset valmistavat meitä elämään menopaussin jälkeen. Hormonaalisesti estrogeeni ja progesteroni ovat matalat, kuten postmenopaussissakin. Kehossa tapahtuu surkastumista (keltarauhanen) ja irtipäästämistä (kohdun limakalvo).

 

Katsomme maailmaa uudella tavalla. Verho on ohuempi ja koemme asiat toisella tavalla. Asioita tulee pintaan. Vuodenkierrossa olemme talviajassa – luonto valmistautuu uuteen kevääseen ja uuteen kasvuun. Luonnossa mikään ei ole pysyvää. Arkkityyppisesti Viisas nainen on kuukautisvaiheen vartija. Hän osaa olla pimeyden ja hiljaisuuden kanssa läsnä. Hän on tietäjä ja näkijä. Hän tuntee tämän vaiheen voiman ja myös postmenopaussin voiman.

 

Hedelmällisessä elämänvaiheessa saamme olla joka kuukausi eri arkkityyppien kanssa läsnä ja tämä on valtava rikkaus. Meidän ei tarvitse odottaa menopaussia jotta voimme kasvattaa sisäistä Viisasta naista. (Tämä ei vähennä menopaussin merkitystä suurena transformaationa ja siirtymänä.)

 

Meidän kulttuurissa kuukautisia ja menopaussia ei juurikaan arvosteta. Kuukautiset nähdään lääketieteessä jopa turhina. Postmenopaussin matalaa estrogeenia nostetaan lääkkeellisesti. Liittyykö tämä siihen, ettei Viisaan naisen arkkityyppiä arvosteta?

Estrogeeni nähdään nuoruuden lähteenä ja elämä ilman sitä voi tuntua uhkaavalta kulttuurissa, joka ylistää Neidon arkkityypin laatuja ja ominaisuuksia.

Vuonna 1963 amerikkalainen gynekologi Dr. Wilson kirjoitti artikkelin “The Fate of the Nontreated Menopausal Woman: A Plea for the Maintenance of Adequate Estrogen from Puberty to the Grave”. Kolme vuotta myöhemmin hän julkaisi kirjan Feminine Forever. Kirja oli erittäin suosittu. Kirjassa lukee mm. näin: “In a family situation, estrogen makes women adaptable, even-tempered, and generally easy to live with.”

Lääketieteellisesti hormonikorvaushoito tänään ja 1960-luvulla on kaksi täysin eri asiaa. Mutta miten paljon Wilsonin perintö vaikuttaa meidän kaikkien asenteisiin?

Tilaa maksuton 45 minuutin video vaihdevuosista ja miten voimme valmistautua tähän siirtymään.

Teksti: Alessandra Sarelin, VTT, hormonivalmentaja, syklisyyden suojelija

Lähde: Heather Corinna, What Fresh Hell is This?

Read More
Ravitsemus, Hedelmällinen elämäntapa Alessandra Sarelin Ravitsemus, Hedelmällinen elämäntapa Alessandra Sarelin

Eikö ferritiini nouse?

Raudanpuutos voi altistaa hedelmällisyyshaasteille. Mutta vahva rautalisä ei aina ole oikea ratkaisu. Moni asia pitää ottaa huomioon. Jos ferritiini ei nouse tämä on hälitysmerkki ettei kaikki ole hyvin.

Raudanpuutos voi olla yksi tekijä joka altistaa hedelmällisyyshaasteille. Rauta on myös tärkeä tervettä raskautta ajatellen. (Lue tutkimus sekä selvitys.)

Raudan merkitys on yleisesti tiedossa ja usein rauta-arvot on omilla asiakkaillani tutkittu ja jos on todettu raudanpuutosta niin rautavalmiste on otettu käyttöön. Mutta hedelmällisyysvalmentajana kohtaan usein asiakkaita jotka ovat käyttäneet lisärautaa pitkään (yli kaksi kuukautta) eikä heidän ferritiiniarvo ole silti noussut. Tai sitten ferritiini on hyvin korkea mutta laskee heti jos jättää rautavalmisteen pois.

Tämä on aina hälytysmerkki ettei kaikki ole hyvin. Tähän pitäisi ehdottomasti kiinnittää huomiota.

Rauta-arvojen pitäisi nousta jo muutamassa viikossa tai viimeistään parissa kuukaudessa jos kaikki on hyvin. Jatkuva lisäraudan käyttö ei ole edes suositeltavaa ja voi olla pitkällä tähtäimellä terveysriski. Se voi nostaa tulehdusta, ruokkia infektioita ja lisätä hapetusstressiä. Tämä ei tee hyvää hormonitasapainolle ja hedelmällisyydelle.

Moni asia voi vaikeuttaa raudan imeytymistä, erityisesti suoliston kunto. Jos sinulla on ärtynyt suoli rautavalmiste todennäköisesti tekee enemmän haittaa kuin hyötyä. IBS pitää ensin hoitaa kuntoon ruokavaliolla ja autonomisen hermoston tukemisella. Suolistossa voi olla epäedullisia mikrobeja (esim. hiivaa). Mahalaukussa puolestaan voi olla suolahapon puutosta mikä altistaa parasiiteille mutta myös raudan heikolle imeytymiselle.

Sen sijaan, että lähdetään nostamaan rautalisän vahvuutta pitäisi selvittää juurisyy miksi rauta ei imeydy. Raudan kanssa less is more.

Jos rautatasot ovat matalat suosittelen ensin suolistolle yrttiprotokollaa ja ruokavaliomuutoksia ennen mahdollista rautalisää. Tämä jälkeen lyhyt rautakuuri on paikallaan. Toki jos on kasvissyöjä tai jos on runsaat kuukautiset tämä pitää ottaa huomioon. Runsaat kuukautiset voi myös kertoa tulehduksesta ja suoliston haasteesta joten voi olla, että vuodon määrä rauhoittuu kunhan suolisto voi paremmin.

Omiin rauta-arvoihin kannattaa kiinnittää huomiota, etenkin jos tavoitteena on raskaus. Mutta rauta-tasojen nostamiseen saattaa tarvita ammattilaisen apua.

Muutamia yleisiä vinkkejä raudan imeytymisen tueksi:

  • Pureskele ruokasi hyvin. Älä juo vettä aterian yhteydessä, se heikentää ruoansulatusta ja ravinteiden imeytymistä.

  • Syö C-vitamiinirikkaita ruokia (esim. parsakaali, sitruuna) yhdessä rautapitoisten ruokien kanssa (ruoholla kasvatettu nauta, riista, kala, kana). Pinaatti ei ole paras raudanlähde koska se sisältää oksaalihappoa.

  • Älä ota rautalisää yhdessä sinkin, magnesiumin tai kalsiumin kanssa eikä myöskään maitotuotteiden, kahvin tai mustan teen kuluttamisen yhteydessä.  

  • Tue suolahappotuotantoa käyttämällä karvaita yrttejä (esim. voikukkauute) ennen ruokailua.  

  • Tue suoliston terveyttä syömällä runsaasti kuituja ja fermentoitua ruokaa. Tämä voi tosin viedä ojasta allikkoon jos suolisto on jo ärtynyt. Ammattilainen voi silloin auttaa. Joskus ulostetesti voi kertoa mitä suolistolle kuuluu ja miksi se on ärtynyt.  

Ferritiin tavoitearvo on 35-55 mutta pitää ottaa huomioon, että tulehdus voi nostaa ferritiiniä ja herkkä CRP pitäisi aina myös mitata.   

Lue lisää tutkimuksia aiheesta.

Teksti: Alessandra Sarelin, hormoni- ja hedelmällisyysvalmentaja, yrttiterapeutti, VTT

Read More
Hedelmällinen elämäntapa, Ravitsemus Alessandra Sarelin Hedelmällinen elämäntapa, Ravitsemus Alessandra Sarelin

Mietityttääkö ravintolisät? 

Voiko ravintolisistä olla haittaa? Voivatko ravintolisät rasittaa maksaa? Voiko ravintolisiä käyttää luteaalivaiheessa, jos yrittää raskautta? Nämä ovat yleisiä kysymyksiä valmennettavilta.

Voiko ravintolisistä olla haittaa? Voivatko ravintolisät rasittaa maksaa? Voiko ravintolisiä käyttää luteaalivaiheessa, jos yrittää raskautta? Nämä ovat yleisiä kysymyksiä valmennettavilta.

Jos ravintolisässä on makeutusaineita ja muita lisäaineita, niistä voi olla haittaa. Jos vitamiinit (lähinnä B-vitamiinit) ovat synteettisessä, inaktiivisessa muodossa, niistä voi olla haittaa. Jos yrttejä käyttää kapselimuodossa hyvin pitkiä jaksoja ilman taukoja, niistä voi olla haittaa.

Olen nähnyt huonojen maksa-arvojen kehittyvän parempaan suuntaan yrttikuurin jälkeen. Olen myös (kerran) nähnyt maksa-arvojen reagoivan negatiivisesti, kun käytössä oli ruusujuuri ja iso rauta-annos. Adaptogeeneja, kuten ruusujuurta, onkin tarkoitus käyttää ainoastaan kuuriluontoisesti, mutta jos siitä koetaan olevan apua, on riski että tämä neuvo unohtuu. (Vitamiineja, esim. D-vitamiinia, ja mineraaleja esim. magnesiumia voidaan käyttää yhtäjaksoisesti, mutta yrttivalmisteita käytetään aina kuuriluontoisesti muutaman viikon tai muutaman kuukauden ajan.)

Viimeisten 50 vuoden aikana on löytynyt 21 yrttiä, jotka ovat mahdollisesti aiheuttaneet maksavaurioita, katso linkki. Jos tätä lukua vertaa lääkkeisiin, voimme todeta että yrttien haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia.

Ravintolisien vaikutusta hedelmällisyyteen ei ole kovin laajasti tutkittu, mutta jo tehdyt tutkimukset ovat lupaavia. Mikä tärkeintä: haittavaikutuksia ei ole havaittu. Eräässä kaksoissokkotutkimuksessa ravintolisäryhmän raskautta toivovilla progesteronitasot olivat nousseet (kolmen kuukauden jälkeen) ja 33% oli viiden kuukauden jälkeen raskaana. Kukaan verrokkiryhmässä ei ollut hedelmöittynyt. Tämä oli pieni tutkimus vuodelta 2014.

Lisäksi löytyy tutkimuksia, jotka osoittavat, että kasvilääkinnällisillä valmisteilla on suojaava vaikutus lääkekuurin ja syöpähoitojen aikana. Tämä osoittaa, että rohdosvalmisteet eivät rasita kehoa, päinvastoin ne auttavat maksaa kestämään lääkkeitä. Tässä tutkimuksessa rohdosvalmistetta käyttävät raportoivat vähemmän väsymystä, kipua, pahoinvointia ja oksentelua sytostaattihoitojen aikana verrattuna verrokkiryhmään.

Esim. maariaohdakkeen maksaa suojaavia ominaisuuksia on pitkään tutkittu, eikä haittavaikutuksia ole löytynyt (lue lisää).

On kuitenkin aina muistettava, että tuotteen laatu, oikea annostus sekä käytön kuuriluontoisuus ovat tärkeitä. Näitä asioita käyn läpi valmennuksissa. Yrttejä suosittelen syklittämään kuukautiskierron vaiheiden mukaan, näin vältetään liian pitkät kuurit.

Yrttivalmisteiden käyttö siinä vaiheessa, kun aktiivisesti yrittää raskautta on asia, josta puhun asiakkaiden kanssa. Vaikka raskaus alkaa vasta positiivisen testin myötä, niin luteaalivaiheessa tulisi luonnollisesti välttää voimakkaita abortoivia yrttejä (esim. katajanmarja). Mietoja yrttejä, kuten nokkosta ja poimulehteä, voi hyvin käyttää. Tieto siitä, mitkä yrtit voivat häiritä hedelmöittyneen alkion kiinnittymistä, on perinnetietoa, eikä perustu moderniin tutkimukseen. Tutkimustiedon valossa tiedämme, että keskenmenon riskiä kasvattaa vuorotyö (keinotekoinen valo yöllä) ja yli 200 mg. kofeiinin vuorokausiannos, mutta yrttien vaikutusta ei ole tietääkseni tutkittu.

Ota yhteyttä tai varaa aika konsultaatioon

Alessandra Sarelin, hedelmällisyys- ja hormonivalmentaja & diplomifytoterapeutti (yrttiterapeutti)

Read More

Vaginan mikrobiomalla on väliä 

Oletko huomannut, että vaginan aromi muuttuu kuukautiskierron aikana? Ennen ovulaatiota tuoksu on makea ja viettelevä. (Lisääntynyt alusvaatteissa näkyvä valkovuoto ei ole merkki hiivatulehduksesta, vaan kohdunkaulan hedelmällisestä limasta.) Ennen kuukautisia tuoksu on happamampi. Vulvamme ei kuuluu tuoksua ruusuilta ja parfyymiltä, mutta ei myöskään kalalta…

Oletko huomannut, että vaginan aromi muuttuu kuukautiskierron aikana? Ennen ovulaatiota tuoksu on makea ja viettelevä. (Lisääntynyt alusvaatteissa näkyvä valkovuoto ei ole merkki hiivatulehduksesta, vaan kohdunkaulan hedelmällisestä limasta.) Ennen kuukautisia tuoksu on happamampi. Vulvamme ei kuulu tuoksua ruusuilta ja parfyymiltä, mutta ei myöskään kalalta… Ole vuorovaikutuksessa ja kommunikoi, opi kuuntelemaan, mitä pimppisi viestittää.

Koska jokaisen vaginan mikrobioma on ainutlaatuinen, myös sen aromi on uniikki. Jos tiedostat, miltä pimppisi tuoksuu sen voidessa hyvin, voit heti reagoida, jos hajussa tapahtuu epäilyttäviä muutoksia. Hiiva ja bakteerivaginoosi muuttavat mikrobiomaa ja näin ollen myös haju muuttuu.

Tässä tutkimuksessa todetaan yhteys selittämättömän lapsettomuuden ja hiivan liikakasvun välillä.

Lisäksi bakteerivaginoosi lisää keskenmenon riskiä. On siis syytä pitää hyödyllisistä mikrobeista ja hyvästä pH-tasapainosta huolta.

Mitkä asiat vaikuttavat emättimen mikrobitasapainoon?

  • Ruokavalio

  • Lääkkeet (myös e-pillerit)

  • Pikkuhousujen materiaali

  • Tamponit ja muut kuukautissuojat

  • Mahdollisen kumppanin bakteerikanta

Miten voit edistää tervettä mikrobiomaa?

  • Ruokkimalla monipuolista mikrobikantaa (syö reilusti kuitua ja eri värisiä vihanneksia, vähennä valkoisten jauhojen ja sokerin käyttöä)

  • Syö fermentoitua ravintoa

  • Makaa alasti auringossa, nuku väillä ilman pikkuhousuja

  • Hemmottele pimppiä V-steam höyrytyksellä (onnellinen pimppi ei ole keneltäkään pois ja siitä on vain iloa!)

  • Suosi vesipesua

  • Käytä ekologisia kuukautissuojia

Yhteiskunnassamme meillä on kyllä tamponeja, hiivalääkkeitä ja voiteita, mutta meillä ei välttämättä ole tietoa itsehoivasta. Ajattelemme ehkä, että lämpimän yrttihöyryn yllä kyykkiminen on primitiivista. Mutta ennaltaehkäisy ja itsehoiva lisää meidän valtaamme.

Lue tutkimuksia aiheesta vaginan mikrobioma ja hedelmällisyys:

Read More
Kuukautisvallankumous Alessandra Sarelin Kuukautisvallankumous Alessandra Sarelin

Kuukautiskierron haastavimman vaiheen tarpeet

Kuukautiskierron haastavin vaihe voi olla tärkeä opettaja. Seuraamalla kiertoasi voit oppia paljon itsestäsi. Luodessasi suhdetta omaan (epätäydelliseen) kiertoosi opit rajojen tärkeydestä, vastaanottamisesta, yhteydestä itseen ja muihin. Opit irti päästämisestä, luovuudesta, epätäydellisyydestä ja keskeneräisyyden hyväksymisestä.

Mikä vaihe kierrosta on haastavin ja mitä tämä vaihe tarvitsee sinulta? Pysähtymistä, rituaalia, joka muistuttaa tämän vaiheen merkityksellisyydestä? Rajoja, lohtua, rohkeutta sanoa ei?

Kuukautiskierron haastavin vaihe voi olla tärkeä opettaja. 

Seuraamalla kiertoasi voit oppia paljon itsestäsi. Luodessasi suhdetta omaan (epätäydelliseen) kiertoosi opit rajojen tärkeydestä, vastaanottamisesta, yhteydestä itseen ja muihin. Opit irti päästämisestä, luovuudesta, epätäydellisyydestä ja keskeneräisyyden hyväksymisestä.

Miten tarpeesi vaihtelevat kierron eri vaiheissa?

Naisen elämä on syklistä. Hormonien laskut ja nousut vaikuttavat meihin ja tätä jatkuvaa muutosta voidaan verrata vuodenaikoihin. Tarpeemme ovat erilaisia talvella ja kesällä.

Kuukautisia voidaan ajatella sisäisenä talvena. Talvella tahtimme hidastuu. Tekee mieli käpertyä tulen äärelle ja kääntää huomio sisäänpäin. Kuukautisten aika on intuitiivista ja maagista. Voimme luontevasti liikkua tietoisuuden eri tasoilla ja rajat ehkä hälvenevät. Tässä vaiheessa keho on hyvä kertomaan tarpeistaan (ehkä se huutaa ja kipuilee). Miten voit kuunnella tyhjenevän kohdun tarinaa? Mitä tämä vaihe pyytää sinulta?

Kuukautisten jälkeen estrogeeni nousee ja saa huomiomme kääntymään ulospäin. Tämä preovulatorinen vaihe ei ole aina ollenkaan helppo. Vaihetta voidaan verrata kevääseen: kaikki kasvaa ja energia nousee kohti aurinkoa ja valoa. Teoriassa se on ihanaa aikaa, joka on täynnä potentiaalia. Käytännössä vaihe voi tuntua hyvinkin ahdistavalta.

Keväällä Neidon arkkityyppi on aktiivinen. Neito on herkkä, haavoittuvainen ja rajojen asettaminen on hänelle usein haastavaa – voitkin tunnustella mitä hän tarvitsee sinulta, jotta hän voi loistaa ja olla näkyvä? Meillä ei ole mutkaton suhde näkyvänä olemiseen ja kevään runsauteen sekä vastaanottamiseen.

Kevät huipentuu ovulaatioon ja alkaa sisäinen kesä. Tämä on kypsymisen aikaa. Äitiarkkityyppi astuu kuvioon. Energia muuttuu. Tulet ehkä tietoiseksi rajoista ja omasta reviiristä. Mitä tämä vaihe tarvitsee sinulta? Mikä suhde sinulla on äitiarkkityyppiin? Mikä suhde sinulla on totuuteen? Voitko antaa sisäisen äidin suojella kaikesta haavoittuvaisinta osaa itsessäsi?

Prementruaalivaihe on viimeinen viikko ennen kuukautisia. Sisäinen syksy on alkanut ja energia kääntyy taas sisäänpäin. Sisäinen maailmamme on hyvin rikas. Jos et saa (tai ota) itsellesi tilaa tässä vaiheessa tulet tuntemaan ärtymystä, ehkä jopa raivoa. Sisäinen kriitikko voi olla hyvin äänekäs ja vaativa.

Mitä tarvitset tässä vaiheessa? Ehkä tarvitset vertaistukea – ilman sitä saatat uskoa, että olet hullu. Tässä vaiheessa on hyvä harjoitella ei:n sanomista (myös sisäiselle kriitikolle). On myös hyvä harjoitella itsemyötätuntoa ja radikaalia hyväksymistä. Kaikki se, mitä olemme työntäneet pois tietoisuudestamme nousee pintaan nyt. Miten voit suhtautua itseesi rakkaudella myös tässä vaiheessa kiertoa? 

Read More

Aktivaatio on yhtä tärkeä kuin rentoutuminen

Autonomisen hermoston säätely ei merkitse ainoastaan syvään hengittämistä ja yinyogaa. Tasapainoon saatetaan tarvita myös vihan ilmaisemista kehollisesti: huutaminen, tanssi, tärinä, ravistelu.

Tunnistatko seuraavat oireet: sydän hakkaa, vaikka makaat omassa sängyssä, kädet hikoilevat, et saa unta, mieli käy ylikierroksilla. Päivän aikana olet ollut erityisen ärtynyt ja menettänyt malttisi pienistäkin vastoinkäymisistä. Illalla olet ehkä yrittänyt tehdä rentoutusharjoituksia, mutta se on tuntunut turhauttavalta ja huomaat tuomitsevasi itsesi epäonnistumisesta. 

On käynyt niin, että sympaattinen hermosto on jäänyt jumiin taistelutilaan. Tässä tilanteessa autonominen hermosto tarvitsee sen, että se saa toteuttaa aktivointi-impulssin loppuun. Sykli on jäänyt kesken. 

Voisit tunnustella, oletko kenties vihainen. Oletko tuntenut itsesi uhatuksi? Onko rajojasi loukattu? Miten pääset purkamaan vihaa turvallisella tavalla? 

Rentoutumista ja parasympaattista hermostoa (kehon jarru) idealisoidaan välillä liikaakin. Sympaattisella hermostolla (kehon kaasu) on huono maine. Mutta tarvitsemme molempia. Terve hermosto liikkuu sujuvasti molemmissa ja löytää tiensä sosiaalisen liittymisen ja sisäisen turvan tilaan. 

Terve aggressio, aktivaatio, vihan ilmaiseminen ja rajojen suojeleminen on usein naisille vaikeaa tai miltein mahdotonta. Aggressio kääntyy ehkä sisäänpäin ja ilmenee itseinhona ja itsetuhoisuutena. 

Autonomisen hermoston säätely ei merkitse ainoastaan syvään hengittämistä ja yin-joogaa. Tasapainoon saatetaan tarvita myös vihan ilmaisemista kehollisesti: huutamista, tanssia, tärinää, ravistelua. 

Tämän jälkeen on taas hyvä idea tehdä rentoutumisharjoituksia ja pysähtyä hengittämään. 

Keskustelin tästä asiakkaan kanssa tällä viikolla. Hän oli turhautunut, koska ei päässyt syvämeditaatioon niin kuin ennen. Hänen lepopulssinsa oli noussut ja hän koki, että keho oli levoton. Kysyin, koska hän oli viimeksi ilmaissut vihaa ja turhautumista. Selitin, että vihan tehtävä on suojella rakkautta. Mitä rakasta hän on menettänyt? Hän sai valtavan oivalluksen siitä, miten oli pidätellyt vihaa sisällänsä. 

Keho ei valehtele. 

Sinulla on oikeus suojella haavoittuvaista osaa itsessäsi. Sinulla on oikeus rajoihin. Sympaattisen hermoston aktivoinnilla on tärkeä funktio. 

Read More

Sopiiko pätkäpaasto naisille?

Sopiiko pätkäpaasto naisille? Edistääkö se hedelmällisyyttä?

Pätkäpaaston eduista puhutaan paljon, mutta harvemmin vastataan kysymykseen: kenelle pätkäpaasto sopii ja kenelle se ei sovi? Sopiiko se hedelmällisessä iässä oleville menstruoiville naisille? Miten hormonitasapaino reagoi pätkäpaastoon? Voiko paastoa toteuttaa kierron kaikissa vaiheissa? Katso aiheesta video.

Pätkäpaasto voi olla 12-18 tuntia (usein ajatellaan, että mitä pidempi paasto on, sen parempi, mutta olen vahvasti eri mieltä). Hyötyihin lasketaan rasvanpoltto, autofagia ja insuliinisensitiivisyyden paraneminen. Usein suositellaan, että yön paastoa kannattaa pidentää jättämällä väliin aamiainen ja nauttimalla päivän ensimmäinen ateria iltapäivällä. Tässä suosituksessa piilee iso ongelma. Tämä tapa rajoittaa syömistä voi sopia miehille ja postmenopaussissa oleville naisille. Mutta se harvoin sopii ovuloiville ja menstruoiville henkilöille.

Menstruoiville, hedelmällisyydestä välittäville naisille sopiva pätkäpaasto on 12-14 tuntia. Aamupalaa ei saa jättää välistä. Aineenvaihdunta on tehokkaimmillaan aamulla. Jos et syö aamupalaa tämä luo kehossa stressiä. Sen sijaan voi syödä viimeisen aterian klo 19 ja aamupalan voi syödä klo 8. Tämä antaa ruuansulatukselle sopivan pituisen tauon.

Premenstruaalivaiheessa ei kannata tehdä edes 12 tunnin yöpaastoa. Hieman pidempi, 13-14 tunnin paasto, sopii follikkelivaiheessa ennen ovulaatiota. Pätkäpaasto ei sovi ollenkaan, jos olet kovin stressaantunut, jos imetät tai olet raskaana. Jos olet kärsinyt syömishäiriöistä en myöskään lähtisi rajoittamaan aterioita.

Jos olet kokeillut pätkäpaastoa ja kuukautiset jäivät pois tai kierrosta tuli epäsäännöllinen, se on kehon tapa kertoa, ettei paasto sovi sinulle. Terve kuukautiskierto ja hedelmällisyys alkaa aivoista. Aivot rakastavat turvallisuutta. Säännölliset ateriat lisäävät sisäisen turvan tunnetta. Nälkä edistää harvoin turvaa.

Read More

Hormonaalisten haasteiden juurisyyt

Kuukautiset voidaan nähdä terveysraporttina.

Kuukautiset voidaan nähdä terveysraporttina. Jos kuukautiset ovat terveet tämä kertoo hyvästä yleisterveydestä. Jos kuukautisiin liittyy oireita kuten kipua ja runsasta vuotoa tämä kertoo jostain piilevästä terveyshaasteesta. Myös rajut PMS-oireet, epäsäännöllinen kierto ja hedelmällisyyshaasteet kertovat epätasapainosta.

Hormonaalisten ongelmien taustalla on usein:

  • tulehdusta

  • yliherkkyyksiä

  • puutoksia

  • suoliston ongelmia

  • verensokeriin liittyviä haasteita

  • hermoston epätasapainoa

Tässä videohaastettelussa FLT lääkäri Noora Takkinen kertoo miten funktionaalinen lääketiede lähestyy hormonaalisia haasteita. Katso video

Read More
Hedelmällinen elämäntapa Alessandra Sarelin Hedelmällinen elämäntapa Alessandra Sarelin

Keskenmenon jälkeen

Keskenmenon jälkeen jäädään usein täysin yksin. Keskenmeno on kuitenkin usein hyvin intensiivinen kokemus.

Keskenmenon aikana ja sen jälkeen jäädään usein täysin yksin. Keskenmeno on kuitenkin usein hyvin intensiivinen kokemus. Jos keskenmeno tapahtuu raskausviikoilla 6-22 se muistuttaa synnytystä. Myös varhainen keskenmeno voi olla vaikea kokemus ja vaikuttaa kohtuun. Toipumiseen voi mennä paljon aikaa mutta meidän kulttuurista puuttuu ymmärrys tästä. Meillä ei myöskään ole mitään itsehoidollisia keinoja tukemaan palautumista ja myös lääketieteellinen seuranta on minimaalista. Mutta onneksi kohdun höyrytys (V-steam) on tekemässä paluuta.

Palautetta keskenmenon jälkeisestä höyrytyksestä: “Olen nyt höyryttänyt muutaman kerran. Toisen ja kolmannen höyrytyksen jälkeen tuli seuraavana päivänä vielä sellaista kalvorakennetta mutta sitten vuoto loppui eikä mitään väriäkään enää ole. Olen kyllä tosi onnellinen tästä hoidosta!”

Lämmin yrttihöyry on lohduttavaa, lämmittävää ja rentouttavaa. Lisäksi yrtit ovat antiseptisiä ja ennaltaehkäisee tulehduksia. Kohdun täydellinen tyhjennys onkin hyvin tärkeää. Keskenmeno voi hoitua ilman toimenpiteitä, eli kohtu tyhjenee raskauskudoksesta itsestään, mutta voidaan myös tarvita lääkkeellistä hoitoa. Lääkkeellisessä hoidossa käytetään lääkitystä, joka lisää kohdun supistelua, ja näin raskauskudos poistuu vuodon mukana. Lääkityksen jälkeen saa usein mennä kotiin. Tässä vaiheessa olisi kuitenkin tärkeä saada henkistä, fyysistä ja tiedollista tukea, ihan samalla tavalla kuin synnytyksessäkin. Yksityinen doula tai kätilö voi tarjota tukea omassa kodissa mutta kaikilla ei ole varaa käyttää näitä palveluja eikä palvelut ole myöskään ihmisten tiedossa. TENS-laite voi auttaa supistusten aikana.

Noin 10–15 % kliinisesti todetuista raskauksista päätyy keskenmenoon, yleensä ennen 12. viikkoa. Jos olet kokenut keskenmenon, haluan sanoa: Olen pahoillani tästä menetyksestä. Olisit ollut kaiken tuen arvoinen.

Virallinen kanta on, että uutta raskautta voi yrittää heti kun on siihen henkisesti valmis. Höyrytyksen opettaja Keli Garza suosittelee kuitenkin, että antaa kohdun levätä ja palautua noin kuusi kuukautta.

Älä tee höyrytystä keskenmenon jälkeen jos et ole konsultoinut höyrytykseen erikoistunutta ammattilaista. Joskus keskenmenot ovat arvaamattomia. On tärkeä arvioida missä vaiheessa höyrytyksen voi aloittaa turvallisesti. Vuoto voi kestää useita päiviä, usein 2–4 viikkoa ja yleensä odotetaan vuodon loppumista ennen kuin aloitetaan höyrytys.

Keskenmenon jälkeen voi olla hyvä käydä kokemusta läpi ammattilaisen kanssa. Monet doulat ja kätilöt tarjoavat synnytystarinakeskusteluja ja sama menetelmä soveltuu myös keskemenon jälkeen.

Teksti: Alessandra Sarelin

Kirjoittaja on osallistunut synnytyksiin doulana vuodesta 2011 ja tarjonnut synnytystarinakeskusteluja vuodesta 2015. Hän on käynyt koulutuksen “Steaming for pregnancy loss”.

Read More
Hedelmällinen elämäntapa, Lapsettomuus Alessandra Sarelin Hedelmällinen elämäntapa, Lapsettomuus Alessandra Sarelin

Onko raskaus toiveena?

Hedelmällisyysvalmentajana olen huomannut, että seuraaviin seikkoihin ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota raskauden suunnitteluvaiheessa.

1) Yhdynnän ajankohta. Luotetaan liikaa ovulaatiotesteihin ja sovelluksiin eikä tiedosteta, että testi kertoo lutenisoivan hormonin noususta mutta ei kerro irtoaako munasolu vai ei. Jos henkilöllä on PCOS, LH-tasot saattavat olla korkeat vaikka ovultaatio ei tapahtuisi. Moni seikka vaikuttaa ovulaation ajankohtaan. Ovulaatio voidaan varmuudella todeta vasta jälkikäteen (mittaamalla kehon peruslämpö ja seuraamalla muita biomarkkereita, esim. kohdunkaulan limaa). Ovulaation ajankohta voi vaihdella kierrosta toiseen. Parhaat sovellukset eivät ennusta ovulaation ajankohtaa, tutustu ReadYourBody-sovellukseen.

2) Ei kiinnitetä huomiota kohdunkaulan limaan. Kohdunkaulan lima on ykkösindikaattori, joka kertoo naisen hedelmällisyydestä! Eritteiden määrä vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa estrogeenivaikutuksen mukaan. Kohdun kaulan limalla on erittäin tärkeä funktio: se pitää siittiösolut hengissä ja se edistää niiden matkaa kohti munasolua. Kohdunkaulan lima ei ole tavallista valkovuotoa; se muuttuu venyväksi ja kirkkaammaksi. Yhdynnät kannattaa ajoittaa niille päiville kierrosta jolloin sitä erittyy.

3) Hormonaalinen ehkäisy saattaa vaikuttaa pitkään. Hormonaalisen ehkäisyn jälkeen on yleistä että menee 6-18 kuukautta ennen kuin keho palautuu ja ovulaatio tapahtuu säännöllisesti. Hormonaalisen ehkäisyn jälkeen kannattaa huolehtia etenkin B-vitamiinien saannista, suoliston hyvinvoinnista ja tukea kilpirauhasta. On hyvä valmistautua raskauteen 6-12 kuukauden ajan.

4) Sperman laatu voi selittää miksi raskaus ei ole vielä alkanut. Meidän kulttuurissa olemme tottuneet keskittymään naiseen ja hänen kehoon ja kuukautiskiertoon. "Vika" haetaan sieltä. Nainen tekee elämäntapamuutoksia ja käy hoidoissa. Mutta jos siittiösolut eivät ole terveitä raskaus ei tapahdu vaikka kaikki olisi kunnossa naisen kohdalla. Tiedämme, että siittösolujen laatu on heikentynyt huimasti viimeiset 20 vuotta. Siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Ruokavaliolla on iso vaikutus. Mutta ihan niin kuin naisen kohdalla, myös miehen hedelmällisyys alkaa aivoista. Hermoston tasapainoa kannattaa tukea elintavoilla. Liika henkinen kuormitus ei tee hyvää.

Read More

Sinä et ole rikkinäinen

Minä näen sinut. On täysin ymmärrettävää että kuukautiskiertosi reagoi. Olen pahoillani että joudut kokemaan kaiken tämän. Että on niin hemmetin vaikeaa löytää sopivaa ehkäisymenetelmää. Että on hemmetin vaikeaa tulla raskaaksi. Että apua kipuihin ei oikein saa mistään. Että lempeitä itsehoivarituaaleja demonisoidaan. Ettei meillä ole kuukautislomaa.

You are not broken. Sinä et ole rikkinäinen.

Epäsäännöllinen kuukautiskierto, puuttuvat kuukautiset, kuukautiskipu, endometrioosi, adenomyoosi, rajut PMS-oireet, PMDD, runsaat kuukautiset, hedelmällisyyshaasteet, PCOS. Nämä haasteet kertovat siitä, että elämme kulttuurissa jossa naiskeho ei voi hyvin. Kohtu huutaa apua.

Naiskeho oireilee koska syklinen keho on vaikea tai mahdotonta ahtaa lineaariseen työelämään ja ulkoisiin vaatimuksiin. Oireilee koska kukaan ei kerro että sama ruokavalio, liikuntatottumukset, ja muut arjen rutiinit ei kertakaikkiaan tue naiskehon hormonaalista hyvinvointia.

Oireilee koska suurin osa terveystutkimuksista tehdään mieskehoisilla ja postmenopaussissa olevilla naisilla (ja tästä syystä suuri osa terveyttä tukevista "hyvistä neuvoista" ei sovi naiskeholle).

Oireilee koska keholla ei ole resursseja ylläpitää ovulaatiota, mikä on hormonitasapainon perusedellytys.

Oireilee koska kodin uudessa sohvassa on lukuisia hormonihäiritsijöitä. Koska mansikoissa voi olla 65 ihmisen keksimää ainetta.

Oireilee koska meillä on turvaton olo.

Oireilee koska Maaäitiä raiskataan ja nähdään "luonnonvarana".

Oireilee koska Äitihaava ja sukupolvien traumat. Voisin jatkaa tätä listaa mutta kai te jo ymmärrätte mitä ajan takaa.

Minä näen sinut. On täysin ymmärrettävää että kuukautiskiertosi reagoi. Olen pahoillani että joudut kokemaan kaiken tämän. Että on niin hemmetin vaikeaa löytää sopivaa ehkäisymenetelmää. Että on hemmetin vaikeaa tulla raskaaksi. Että apua kipuihin ei oikein saa mistään. Että lempeitä itsehoivarituaaleja demonisoidaan. Ettei meillä ole kuukautislomaa.

Rakkaudella,

Alessandra

Read More
Synnytyskertomus, Postpartum Alessandra Sarelin Synnytyskertomus, Postpartum Alessandra Sarelin

Synnytystarinan portit

Jokaisen synnytysportin kohdalla sinä muistuttelet, lajittelet, laitat tapahtumia järjestykseen, keräät tietoa ja annat itselle ja muille anteeksi. Jokaisen portin kohdalla portinvartija kysyy ”minkä version synnytystarinasta kerrot nyt?” Hän kysyy, mikä tässä kohdassa tekee kipeää ja mitä kerrot itsellesi itsestäsi? Tämän jälkeen portinvartija poistaa tarinasta yhden palasen, yhden tulkinnan, joka ei palvele sinua enää, ja hän vie tämän palasen takaisin Gaian valtakuntaan.

Tämä kirjoitus julkaistiin alunperin vuonna 2016 Synnytysmeditaatio-sivulla. Toimin tuolloin aktiivisesti doulana. Olin edellisenä vuotena käynyt amerikkalaisen koulutuksen synnytyskertomusten käsittelyyn liittyen. Julkaisen tämän tekstin uudestaan pyynnöstä.

Synnytyslabyrintti

Synnytysmatkalla synnyttäjä on kulkenut labyrintin polkuja pitkin, monen portin läpi. Jokaisella portilla oli portinvartija, joka kysyi: “Kuka sinä olet ja miksi sinä olet lähtenyt tälle matkalle?” Jokaisella portilla synnyttäjä empi ja epäröi ja pelkäsi, että oli eksynyt tässä tuntemattomassa maisemassa. Silti hän aina löysi voimia ja uskallusta jatkaa eteenpäin. Lopulta hän pääsi labyrintin keskustaan, jossa hän kohtasi lapsensa. Siinä pyhässä hetkessä kaikki muuttui.

Hän on nyt rituaalin toisella puolella, kotimatkalla, matkalla labyrintin keskustasta ulos, lapsi rintaansa vasten. Paluumatkalla hänen pyhä tehtävä on sisäistää oma tarinansa siitä miten hän syntyi äidiksi.

Paluumatkalla hänen täytyy kulkea samojen porttien läpi. Jokaisen portin kohdalla hän muistelee, lajittelee, laittaa tapahtumia järjestykseen, kerää tietoa ja antaa itselle ja muille anteeksi. Jokaisen portin kohdalla portinvartija kysyy “minkä version synnytystarinasta kerrot nyt?” Hän kysyy, mikä tässä kohdassa tekee kipeää ja mitä kerrot itsellesi itsestäsi? Tämän jälkeen portinvartija poistaa tarinasta yhden palasen, yhden tulkinnan, joka ei palvele sinua enää, ja hän vie tämän palasen takaisin Gaian valtakuntaan.

Tämä teksti on kooste ja käännös Pam Englandin kirjoituksesta “Birth Story Gates” kirjassa Ancient Map for Modern Birth. Kunnia kuuluu täysin Pamille ja jos jaatte osia tekstistä, teidän täytyy viitata hänen kirjaansa.

Synnytystarinaportit

Ensimmäinen portti: Ei vielä kertomusta (No Birth Story)

Ensimmäisten tuntien aikana synnytyksen jälkeen sinulla ei yleensä vielä ole sanoja, joiden avulla muodostat tarinaa. Tarinaa ei vielä ole. Joskus käy niin, että ympärillä olevat ihmiset (kätilöt, doulat, kumppani) alkavat kertomaan tarinaasi ennen kuin olet itse muodostanut siitä kuvan. Yleensä kätilö kertoo synnytyksestä saattaessaan uuden äidin vuodeosastolle. Nämä sanat voivat vaikuttaa hyvin paljon siihen, minkälainen sinun tarinastasi muotoutuu.

Toinen portti: Helpotus ja kiitollisuus –kertomus (Relief and Gratitude Story)

Suurin osa naisista on yleensä helpottuneita ja kiitollisia, että synnytys on ohi ja että he itse ja vauva selvisivät siitä. Ensimmäiset viikot, ehkä jopa kuukaudet kuluvat tässä olotilassa. Kehut ehkä kaikkia jotka olivat mukana auttamassa sinua synnytysmatkalla, kehut myös toimenpiteitä ja lääkkeitä (myös silloin kun ne olivat alun perin ei-toivottuja). Tähän olotilaan vaikuttavat myös ilo kohdata vauva sekä korkea oksitosiinitaso. On hyvä tiedostaa, että tarina saattaa muuttua hyvinkin paljon tästä versiosta.

Kolmas portti: Ihmissuhteiden aika –kertomus (Relationship Story)

Tämän portin kohdalla käyt läpi kuka auttoi sinua selviytymään; kuka ei auttanut ja kuka mahdollisesti hylkäsi sinut. Tämän portin kohdalla on yleistä käydä läpi muutoksia omassa äiti- ja isäsuhteessa. Myös suhde kumppaniisi muuttuu. Ystävyyssuhteissa saattaa tapahtua muutosta ja kaikesta tärkeintä: suhde itseesi käy läpi muutosta. Uusi minäkuva alkaa muodostua. Jos synnytys oli vaikea, ehkä jopa traumaattinen, tämä uusi minäkuva ei ehkä ole kovin positiivinen.

Neljäs portti: Sosiaalinen synnytyskertomus (Social Birth Story)

Sosiaalinen synnytystarina saa alkunsa heti ensimmäisen puhelinsoiton, somepostauksen tai vierailun myötä. Riippuen siitä kuka kuuntelee, nainen saattaa alleviivata tiettyjä aspekteja ja jättää muut tarinan ulkopuolelle. Tarina saattaa muuttua joka kerta. Tämä on se versio, jonka nainen yleensä kertoo synnytystarinailloissa. Sen kertominen ei yleensä auta eteenpäin kohti tarinan syvempää ymmärrystä.

Viides portti: Lääketieteellinen synnytyskertomus (Medical Birth Story)

Tämä on vallitseva synnytystarina meidän kulttuurissamme. Ajatellaan, että tämä tarina on kaikesta tärkein ja oletetaan, että se on se tarina joka naisten kuuluisi jakaa. Tässä voidaan käyttää lääketieteellistä kieltä selittämään miksi tietty toimenpide oli pakko tehdä ja tämä luo tiettyä etäisyyttä tunteisiin. On tärkeä ymmärtää oma tarina lääketieteellisestä näkökulmasta mutta on myös tärkeä mennä eteenpäin ja jatkaa kaivamista, jatkaa syvemmän tarkoituksen hakemista.

Kuudes portti: Uhri ja tuomari -kertomus (Victim and Judge Story)

Tämä portti voi olla vaikea kohdata yksin. Se voi olla, että viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien jälkeen jokin yksityiskohta synnytyksessä alkaa vaivaamaan. Toivoo, että sen hetken voisi tehdä uudestaan. Tässä kaksi ääntä käy vuoropuhelua: arkkityypit Uhri ja Tuomari. Uhri valittaa, että se mikä tapahtui ei ollut reilua, eikä se ollut sinun vikasi. Sinulla ei ollut valtaa vaikuttaa tähän synnytyksessä ja joku muu toimi väärin. Tuomari vastaa Uhrille, että se mitä tapahtui kuitenkin oli Uhrin syytä. Uhrin olisi vain pitänyt toimia toisin ja tulevaisuudessa hänen täytyy toimia tiettyjen sääntöjen mukaan. Tuomari uskoo elämänohjeen ”lue läksysi, opiskele ahkerasti niin olet aina turvassa”. Tämän portin kohdalla voit olla kiinni vuosia, ehkä loppuelämäsi ajan. Tätä porttia ei voi välttää, joten kannattaa myötätuntoisesti kuunnella mitä kerrot itsellesi itsestäsi. Yritä ymmärtää Uhrin tunteita siitä, että hänet on hylätty, että hän oli voimaton ja että hän kokee epäonnistuneensa. Tuomari yrittää suojella sinua, hän halua että olet turvassa ja vältyt virheiltä ja riskeiltä. Tämän portin kohdalla on tärkeä tulla kuulluksi. Kaikesta tärkeintä on, että kuuntelet itse itseäsi.

Seitsemäs portti: Synnytyksen uusi tulkinta (New Meaning Story)

Tämän portin kohdalla saat vihdoin uuden perspektiivin siihen mitä synnytyksessä tapahtui. On mahdollista kysyä itseltään uusia kysymyksiä ja saada uusia vastauksia. Saat ehkä uusia oivalluksia. Tämä portti avaa tien kohti itsensä rakastamista ja myötätuntoa ja armollisuutta. Näet miten omat uskomuksesi siitä mikä on turvallista ja oikein vaikutti niihin päätöksiin mitä synnytyksessä teit. Näet miten synnytystarina on nidottu kiinni omaan taustaan ja perheen historiaan sekä myös vallitsevaan synnytyskulttuuriin. Näin tarina saa uuden ulottuvuuden. Oma tarinasi on osa isompaa kokonaisuutta. Olet yksi äiti, äitien ketjussa. Ehkä synnytysten historia alkaa kiinnostamaan sinua, ehkä oman äidin ja isoäidin synnytystarinat alkavat kiinnostaa. Kaikesta tiedostasi muodostuu yksi pala sukusi synnytystarinoiden palapeliin.

Kahdeksas portti: Metsästäjän kertomus (Huntress Story)

Tämän portin kohdalla rupeat huomaamaan, että osa sinun huomiostasi on aina kääntynyt sisäänpäin, tarkastellen synnytystarinaasi. Et hae enää ulkopuolisten hyväksyntää tai selitystä miksi kävi niin kuin kävi. Metsästäjäarkkityyppi alkaa metsästämään uusia sanoja, kuvia, ehkä runoja jotka auttavat laittamaan oman tarinan uuteen järjestykseen. Metsästäjä on koko ajan tietoinen omista vanhoista uskomuksistaan ja automaattisesta tavastaan ajatella itseään. Tietoisuus ja läsnäolo ovat tämän portin lääke.

Yhdeksäs portti: Viisaan naisen kertomus (Wise Woman’s Story)

Tässä vaiheessa olet kompostoinut tarinasi. Olet pilkkonut sen osiin, sulattanut sen ja rakentanut sen uudestaan. Tämän yhdeksännen kynnyksen kohdalla sinulla ei ole tarvetta kertoa synnytystarinaasi saadaksesi sympatiaa, hyviä neuvoja tai kehuja. Sen sijaan, että kerrot koko tarinan alusta loppuun, kerrot ehkä pienen osan siitä ihmiselle, jolle tämän osan kuuleminen on hyödyllistä. Olet löytänyt takaisin kotiin, kotiin itseesi. Kannat arpiasi ylpeästi ja katsot niitä rakkaudella.

“There is a crack in everything. That’s where the light shines in.” – Leonard Cohen

Teksti: Alessandra Sarelin, entinen doula & pyhän tilan suojelija

Kirjoittaja on tarjonnut synnytystarinakeskusteluja vuodesta 2015

Read More
Terve kuukautiskierto, Hormonitasapaino Alessandra Sarelin Terve kuukautiskierto, Hormonitasapaino Alessandra Sarelin

Runsaat kuukautiset ja "väsynyt kohtu"

Runsaat kuukautiset, raudanpuutos ja väsynyt kohtu

Opettajani Keli Garza puhuu "väsyneestä kohdusta". Tämä ei ole lääketieteellinen termi. Keli kuvailee kohtua "väsyneeksi" jos kierto on alle 27 päivää, on tiputteluvuotoa ja/tai runsaat kuukautiset.

Väsynyt kohtu kaipaa lepoa ja lämpöä kuukautisten aikana. Mitä enemmän liikut ja teet, sitä enemmän kohtu vuotaa.

Väsynyttä kohtua voi tukea myös yrteillä (sisäisesti ja ulkoisesti). Siankärsämö on loistava tuki jos kohtu on väsynyt. Kohdun höyryhoito on ihanan lohduttava väsyneelle kohdulle. Liian voimakkaasti puhdistavia yrttejä pitää kuitenkin välttää. Jos kierto on alle 27 päivää, on erityisen tärkeä konsultoida ammattilaista ennen höyrytystä.

Mutta yrtit ei yksinään riitä. Hormonitasapainoa pitää tukea kokonaisvaltaisesti.

Kuukautiset ovat runsaat jos menetät yli 80 ml verta niiden aikana. Kuukautiset ovat runsaat jos vuodat suojien läpi.

Lääketiede hoitaa runsaita kuukautisia ehkäisylääkkeillä, eli sammuttamalla syklinen hormonikierto, tai traneksaamihapolla. Tulehduskipulääkkeet vähentävät kuukautisvuodon määrää 10–50 prosenttia.

Yli puolessa tapauksista, runsaan vuodon syytä ei pystytä selvittämään gynekologilla. Juuri näissä tapauksissa elintavat voivat olla tukena. Syklisyyden kunnioittaminen, lepo kuukautisten aikana, kehon ravitseminen, itsensä ja kohdun tarinan kohtaaminen, yrttien viisas käyttö - itsehoidosta voi olla iso apu.

Runsaiden kuukautisvuotojen vuoksi tutkituista naisista noin puolella todetaan jokin poikkeava löydös, kuten myoomat, polyypit ja adenomyoosi.

Von Willebrandin tauti löydetään 5–20 %:lta naisista, jotka ovat hakeutuneet hoitoon runsaiden kuukautisvuotojen takia. Tutkimuksiin kannattaa siis mennä.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä kuukautisvuotojen runsaus eli myös kilpirauhanen kannattaa muistaa. Raudanpuutos voi vaikuttaa kilpirauhaseen.

Raudanpuutos on naisten pandemia. Olisiko tilanne toinen jos saisimme kuukautislomaa? Jos oppisimme yrttien käytön ja kehon kuuntelemisen taidon?

Jos laitat käden kohtusi päälle ja kysyt: oletko väsynyt? Mitä kaipaat?

Teksti: Alessandra Sarelin, hormoni- ja hedelmällisyysvalmentaja

Lähde: https://www.kaypahoito.fi/hoi50033

Read More

Ummetus ja hormonihaasteet

Hormonikiertoon liittyvät oireet kuten turvotus, rintojen arkuus, PMS-oireet, hidastunut aineenvaihdunta ja painonnousu sekä väsymys saattavat kertoa siitä, että estrogeenia on turhan paljon kuukautiskierron luteaalivaiheessa.

Hormonikiertoon liittyvät oireet kuten turvotus, rintojen arkuus, PMS-oireet, hidastunut aineenvaihdunta ja painonnousu sekä väsymys, saattavat kertoa siitä että estrogeenia on turhan paljon kuukautiskierron luteaalivaiheessa. Estrogeeni on ihanan mehukas ja yleisterveydelle sekä hedelmällisyydelle tärkeä hormoni (tai oikeastaan meillä on kolme erilaista estrogeenihormonia). Mutta estrogeeni tarvitsee sisarhormonin progesteronin. Ilman progesteronia estrogeeni pääsee liian hallitsevaksi. Estrogeeni tarvitsee myös terveen maksan ja tasapainoisen suoliston.

Estrogeeni poistuu kehosta ulosteen mukana. Hormonitasapainolle on siis erittäin tärkeää, että käyt säännöllisesti kakalla. Maksa pilkkoo ja prosessoi käytetyn estrogeenin ja suolisto eliminoi jätteet. Jos maksa on kuormittunut ja suolistolla on taipumusta ummetukseen tämä voi johtaa ns. estrogeenidominanssiin. Runsaat kuukautiset ja PMS-oireet ovat yleisiä oireita.

Jos haluat nauttia hedelmällisestä, syklisesti virtaavasta hormonitasapainosta on siis hyvä huolehtia suoliston tyhjennyksestä. On normaalia käydä kakalla 1-3 päivässä.

Vinkkejä ummetuksen ennaltaehkäisyyn:

  1. Tue autonomisen hermoston tasapainoa. Kun vagushermo voi hyvin eikä ole jatkuvasti hälyttämässä vaarasta niin kakkaaminen, nukkuminen ja rakasteleminen on luonnollista ja helppoa.

  2. Syö monipuolisesti kuituja (1/3 osa lautasesta saa olla kuiturikkaita vihanneksia).

  3. Juo tarpeeksi nesteitä aterioiden välillä.

  4. Liiku sopivasti (hormonitasapainolle liike on tärkeämpi kuin liikunta).

  5. Tuotevinkki suolistolle: Your Flora symbiotics -sarja on loistava suoliston tuki. Tässä ei ole kyse tavanomaisista maitohappobakteereista.

  6. Tuotevinkki vagushermolle: Living Nutrition Fermented Lemon Balm eli fermentoitu sitruunamelissa. Fermentoiminen nostaa yrtit ihan uudelle tasolle. Fermentaatio on aina ollut shamaanien alkemiaa.

Dutch-hormonitesti kertoo onko oireittesi takana korkeat vai matalat estrogeenitasot. Matalan ja korkean estrogeenin oireet voivat olla hämmentävän samantyyppiset. Testissä näkee kaikki kolme estrogeenia ja niiden metaboliitit. Näet onko maksa kuormittunut vai ei. Testi on hyvä tehdä hyvin monessa eri tilanteessa mutta etenkin jos mietit johtuuko vaihdevuosioireet matalasta estrogeenista. Estrogeeni ei aina laske heti vaikka vaihdevuodet olisivat alkaneet. Myös nuoremmilla voi olla korkea estrogeeni ja syynä voi olla ovuloimattomuus, maksan kuormitus, ruuansulatusongelmat jne.

Teksti: Alessandra Sarelin, hormoni- ja hedelmällisyysvalmentaja

Read More

Mistä lyhyt kuukautiskierto voi johtua?

Onko sinun kuukautiskiertosi alle 26 päivää?

Normaali kuukautskierto on 26-35 päivää. Kierto voi olla normaali vaikka se on lyhempi – kunhan ovulaatio tapahtuu ja progesteronia muodostuu eli kierrossa on follikkelivaihe ja luteaalivaihe.

 

Kuukautiskierto voi siis ehdottomasti olla terve vaikka se ei ole 28 päivän oppikirjakierto! Perusedellytys oireettomalle, tasapainoiselle kierrolle on että ovulaatio tapahtuu.

 

Jos kuukautiskierto on lyhyt se voi johtua siitä että follikkelivaihe on lyhyt. Ovulaatio tapahtuu aikaisin kierrossa.

 

Jos kuukautiskierto on lyhyt se voi johtua siitä että luteaalivaihe on lyhyt. Ovulaatio tapahtuu ehkä kiertopäivinä 14-16 mutta luteaalivaihe on vain 10-12 päivää. Tämä kertoo heikosta progesteronihormonista.

 

Jos kuukautiskierto on lyhyt se voi johtua siitä että ovulaatiota ei tapahdu ollenkaan. Tämä on yllättävän yleistä. Kuukautisvuoto voi silti olla säännöllistä.

Ovulaatiotesti ei ole luotettava tapa tarkistaa tapahtuuko ovulaation.

 

Videossa kerron miten voit tietää tapahtuuko ovulaatio.

Alessandra Sarelin

Hedelmällisyys- ja hormonivalmentaja, diplomifytoterapeutti

Read More

Mistä kuukautiskipu voi johtua?

Kuukautiskipu on todella yleistä. Mutta lupaan sinulle että kuukautiskrampit eivät kuulu terveeseen kuukautiskiertoon. Naiskeho ei ole viallinen. Kuukautiskipu ei ole tapa rangaista sinua. Jos kuukautiset tuntuvat rangaistukselta on aika tehdä jotain.

Kipu ei ole automaattinen osa kohdullisen elämää.

Kipu viestittää aina jostain ongelmasta. Kipu on kehon tapa huutaa apua.

Kipu voi tietenkin johtua endometrioosista tai adenomyoosista. Gynekologin tutkimus on aina paikallaan.

On muutamia teorioita mistä kuukautiskipu (dysmerrohea) voi johtua. Katso video tästä.

Alessandra jakaa tietoa kuukautiskivusta

1. Holistinen näkökulma. Opettajani Keli Garzan kokemuksen mukaan kipu johtuu heikosta verenkierrosta, jännityksestä ja krampeista lantion alueella. Veri ja qi ei kierrä. Parantamalla verenkiertoa voit vaikuttaa kipuun. Yrttien käyttö ulkoisesti (V-steam) ja sisäisesti on yksi tapa parantaa verenkiertoa.

2. Funktionaalinen lääketiede. Opettajani Kela Smithin kokemuksen mukaan kuukautiskipu liittyy tulehdukseen ja prostaglandiinien liialliseen eritykseen (lue tutkimus). Tulehdus liittyy useimmiten suoliston kuntoon, ruuansulatukseen ja/tai yliherkkyyksiin. Ruokavaliolla on todella iso vaikutus kuukautisiin.

3. Hormonaalinen epätasapaino. Kuukautiskipu voi myös kertoa hormonaalisesta epätasapainosta. Estrogeenin ja progesteronin suhde ei ole optimaalinen. Matala progesteroni ja/tai ovuloimattomuus lisää kuukautiskivun riskiä. Mutta on hyvä tiedostaa, että hormonaalisella epätasapainolla on aina jokin juurisyy. Juurisyy löytyy usein suolistosta ja/tai maksasta. Juurisyy voi myös olla trauma tai turvattomuuden kokeminen.

Kuukautiskipua voi lievittää ja hoitaa kipulääkkeiden lisäksi luonnollisesti eri itsehoivamenetelmillä. Yrttiteet, yrttikääreet, yrttikylvyt, höyrytys, TENS-laite - lista on pitkä. Lepo kuukautisten aikana on myös tärkeä. Traumojen purku ja vagushermon tuki.

Voit oppia kuuntelemaan kuukautiskierron tarinaa ja elämään kiertoa kunnioittavasti. Keho voi parantaa itse itsensä.

Alessandra Sarelin

Hormoni - ja hedelmällisyysvalmentaja, diplomifytoterapeutti

Read More
Hedelmällinen elämäntapa Alessandra Sarelin Hedelmällinen elämäntapa Alessandra Sarelin

Puuttuvat kuukautiset

Joskus kuukautiset jäävät pois ruokavaliomuutoksen yhteydessä (harkitse uudestaan jos olet luvannut siirtyä vegaaniruokavaliolle vuonna 2022). Joskus kuukautiset jäävät pois lisääntyneen treenin myötä (onko maraton osa suunnitelmia vuodelle 2022?). Sekä fyysinen stressi että henkinen stressi voi johtaa hypotalaamiseen amenorreaan. Hoitamaton syömishäiriö voi myöskin olla taustalla.

Jos kuukautiset puuttuvat, etkä ole raskaana, kannattaa lukea aiheesta hypotalaaminen amenorrea. Suosittelen lämmöllä Fertility Friday podcastia. Kiertotietoisuuden asiantuntija Lisa Hendrickson-Jackilla on useampi jakso aiheesta hypothalamic amenorrhea.

Joskus kuukautiset jäävät pois ruokavaliomuutoksen yhteydessä (harkitse uudestaan jos olet luvannut siirtyä vegaaniruokavaliolle vuonna 2022). Joskus kuukautiset jäävät pois lisääntyneen treenin myötä (onko maraton osa suunnitelmia vuodelle 2022?). Sekä fyysinen stressi että henkinen stressi voi johtaa hypotalaamiseen amenorreaan. Hoitamaton syömishäiriö voi myöskin olla taustalla.

Usein muutos kierrossa tapahtuu hiipien. Ensin kierto muuttuu epäsäännölliseksi ja sitten huomaatkin, ettei kuukautisia ole ollut pitkään aikaan. Tämä on kehon tapa kertoa, ettei kaikki ole hyvin. Keholla ei ole ”budjettia” toteuttaa ovulaatio. ”Budjettiin” kuuluu sopiva määrä rasvaa, proteiinia ja hiilihydraatteja sekä palautumisjaksoja treenin jälkeen.

Treenin vähentäminen ja säännölliset ateriat, joihin kuuluu rasva ja proteiini tuo usein kuukautiset takaisin.

Huom! E-pillerit EIVÄT tuo kuukautisia takaisin. E-pillerit EI nimittäin tuo ovulaatiota takaisin, päinvastoin pillerit estää ovulaation. E-pillerit ylläpitää illuusiota siitä, että sinulla on normaali kuukautiskierto mutta vaikka saisitkin ”kuukautiset” takaisin pillerivuoto on tyhjennysvuoto, ei kuukautisvuoto.

Fun fact: jostain syystä V-steam lantionpohjan höyrytys tuo joskus kuukautiset takaisin. Lämmin höyry edistää lantion alueen verenkiertoa ja höyrytys vahvistaa yhteyttä lantion maljaan. Lämpimän höyryn päällä istuminen on mahdollisuus kuunnella kohtua ja munasarjoja. Mutta jos syy kuukautisten poisjäämiseen on ruokavaliossa tai stressissä, höyrytys ei tule yksin auttamaan.

Lääkäriltä kannattaa pyytää seuraavia verikokeita: FSH, prolaktiini, ja täydellinen kilpirauhaslabra. Sen lisäksi keliakia ja gluteeniyliherkkyys kannattaa sulkea pois.

On olemassa yrttejä jotka edistävät ovulaatiota (tasapainottaen esim. jos prolaktiini on korkea), mutta jälleen kerran haluan korostaa ettei mikään yrtti tai ravintolisä riitä jos elintavat ovat liian kuormittavat ja ruokavalio hedelmällisyyden näkökulmasta sopimaton.

Alessandra Sarelin, VTT, diplomifytoterapeutti, hedelmällisyysvalmentaja

Read More

Perustietoa kuukautiskierrosta

Mikä ihmeen follikkelivaihe ja luteaalivaihe? Nämä asiat on hyvä tietää kuukautiskierrosta.

Follikkelivaihe alkaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä ja jatkuu kunnes ovulaatio on tapahtunut.

Nimi kuvastaa munasarjoissa kasvavia follikkeleita. FSH eli follikkeleita stimuloiva hormoni erittyy aivolisäkkeestä ja tyypillisesti se mitataan kiertopäivänä 2-4. Estrogeeni on kuukautisten aikana matala ja lähtee sitten nouseemaan. Follikkeleista erittyy myös testosteronia. Estrogeenilla on aineenvaihduntaa hidastava vaikutus ja kehon peruslämpö on tämän takia follikkelivaiheessa matala (alle 36,50).

Follikkelivaiheen pituus voi vaihdella kierrosta toiseen. Joillain menstruoivilla ihmisillä ovulaatio tapahtuu kiertopäivänä 11 ja toisilla kiertopäivänä 17. Ovulaatio on terveen kuukautiskierron perusedellytys. Kuukautisia muistuttavaa vuotoa voi tulla vaikka ovulaatiota ei olisi tapahtunut.

Ovulaation jälkeen alkaa luteaalivaihe. Nimi tulee latinan corpus luteum nimestä. Corpus luteum on suomeksi keltarauhanen ja se erittää progesteronihormonia. Keltarauhanen muodostuu puhjenneen munarakkulan soluista.

Progesteroni kiihdyttää aineenvaihuntaa. Peruslämpö nouseekin terveessä kierrossa luteaalivaiheessa ainakin 0,20-0,30 astetta. Kohdunkaulan limaa {cervical mucus} ei erity ja tunne välilihalla on melko kuiva pyyhkiessä WC-käynnin yhteydessä.

Progesteroni mitataan 5-7 päivää ovulaation jälkeen. Progesteroni on tämän vaiheen dominoiva hormoni, estrogeenia on toki myös.

Jos raskaus ei ala keltarauhanen surkastuu surkastumistaan viikkoa ennen kuukautisia. Luteaalivaihe päättyy kun kuukautiset alkavat. Vaihe kestää 11-16 päivää. Moni asia vaikuttaa progesteronitasoihin; keltarauhasen laatu (ja tähän vaikuttaa miten hyvin follikkelit ovat kehittyneet), stressihormoni kortisoli, estrogeenin aineenvaihdunta jne.

Oletko keskustellut kuukautiskierrostasi gynekologin kanssa? Seuraatko kiertoon liittyviä oireita ja missä vaiheessa kiertoa niitä esiintyy? Tunnistatko ovulaation?

Terve kuukautiskierto ei oireile. Oireet kertovat aina jostain haasteesta.

Read More