Kukoistava kuukautiskierron manifesti

SINÄ ET OLE RIKKINÄINEN

1. Ovulaatio on naisten supervoima. Ovulaatio on kehon tapa tuottaa hormoneita. Ovulaatiolla on suotuisa vaikutus yleisterveyteen, mielialaan, luovuuteen ja moneen muuhun tärkeään prosessiin. Ovulaatio ja hedelmällisyys alkaa aivoista, ja tämä tieto kannattaa otta vakavasti.

2. Koska hedelmällisyys alkaa aivoista, hermoston ymmärtäminen ja itsesäätelyn opetteleminen on avainasemassa kaikissa paranemisprosesseissa. On myös erittäin tärkeä ymmärtää trauman fysiologiset vaikutukset hermostoon. Rentoutuminen ei ole aina oikea tie kohti hyvinvointia. Tarvitaan myös aktivointia, selkeitä rajoja, tervettä itsekkyyttä ja oman tilan suojelemista. Traumatietoisuus tulisi aina olla osa hoitotyötä. (Tällä en tarkoita traumapuhetta. Minulla on kehollinen lähestymistapa traumaan enkä koskaan pyydä asiakasta kertomaan traumoista.)

3. Kuukautiskierron tarinan äärelle pysähtyminen on radikaalia. Meidät on opetettu sivuttamaan monet kuukautisiin liittyvät oireet normaaliksi. Oireita on pitkään vähätelty. Mutta naiskeho ei ole viallinen. Keho haluaa viestittää jotain merkityksellistä oireilemalla. Kuuntelemalla oireita ja tutkimalla oireiden takana olevia syitä luot uutta kulttuuria.

4. Olen feministi. Mutta olen monen feministin kanssa eri mieltä. En näe, että tasa-arvoa voidaan mitata ainoastaan tarkastamalla naisten palkkaa tai asemaa pörssiyhtiöissä. Ensimmäisen aallon feminismiin kuului naisten pääsy osaksi maskuliinista hierarkiaa. Nyt on aika tuoda feminiinisiä laatuja maskuliinisen ylivallan kulttuuriin. On aika purkaa hierarkinen rakenne. (Katso Kaisa Peltolan kirja Häpeän alkemia.)

5. Ehkäisy on poliittista. On kyse lisääntymisterveysoikeuksista. Jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeanlaista tietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä sekä niiden hyödyistä, sivuvaikutuksista ja riskeistä. Jokaisella hedelmällisessä iässä olevalla, menstruoivalla naisella pitäisi olla oikeus tietää missä vaiheessa kuukautiskiertoa raskaus on mahdollinen ja hänelle pitäisi kertoa, että hän voi oppia itse tunnistamaan hedelmälliset päivät. Synteettiset hormonilääkkeet eivät ole ainoa luotettava tapa estää raskaus. Opi lisää ehkäisystä.

6. Hormonaalisten haasteiden juurisyy pitäisi aina tutkia. Ehkäisylääkkeet ovat tehokkaita estämään raskautta. Mutta, on väärin käyttää näitä lääkkeitä ainoana tapana "hoitaa" hormonaalisia haasteita kuten runsaita kuukautisia, kipuja tai aknea. Naisille pitäisi kertoa, että ehkäisylääkkeet eivät hoida ongelmallisten oireiden taustalla olevaa syytä. Ehkäisylääkkeet eivät "tasaa" kuukautiskiertoa - eivätkä tuo puuttuvia kuukautisia takaisin. Lääkkeet sammuttavat syklisen hormonikierron ja tällä on seurauksia ja vaikutuksia yleisterveyteen. On hyvin todennäköistä, että ongelmat palaavat siinä vaiheessa kun lopetetaan ehkäisylääkkeiden käyttö.

7. Olet kehosi paras asiantuntija. Minun työni on kuunnella terveyshistoriaasi, kohtusi tarinaa, kuukautiskiertosi eri vaiheiden vointia. Voin auttaa sinua näkemään kokonaiskuvan uudessa valossa - näin saat uutta ymmärrystä ja uutta perspektiiviä siihen, miksi kärsit hormonaalisista haasteista.

8. En usko "selittämättömään lapsettomuuteen". Hedelmällisyyshaasteiden takana on aina joku syy. Uskon myös, että raskaus on mahdollinen kunhan kohtu on tallella ja ovulaatio tapahtuu. Muutos on aina mahdollinen. Myös ns. krooniset vaivat voivat parantua jos keho ja mieli saavat oikeat impulssit.

9. Sanoilla on valtaa. Tämän takia en puhu "hedelmättömyydestä". Tavalla jolla me puhumme kuukautisista ja hedelmällisyydestä, vaikuttaa hyvin konkreettisesti kokemukseemme syklisyyden kanssa elämiseen. Olen tehnyt tietoisen valinnan puhua kuukautiskierrosta enkä "hormoneista". Se, että sana kuukautiset herättää vastustusta on osa ongelman juurta: jos emme muuta narratiivia kuukautisista riesana, eikä voimavarana emme tule näkemään muutoksia.

10. Keho on kokonaisuus. Suoliston ja maksan hyvinvointi vaikuttavat hormonitasapainoon. Mieli vaikuttaa kehoon ja keho vaikuttaa mieleen. Hyvin moni asia voi vaikuttaa hormonitasapainoon. Suhde omaan äitiin tai tyytymättömyys parisuhteessa voi vaikuttaa PMS-oireisiin. Oireet kertovat aina jotakin merkityksellistä.

11. Uskon yksilölliseen lääketieteeseen. Vaikka kahdella eri ihmisellä on endometrioosi, hoito ja polku kohti oireettomuutta on aina yksilöllinen. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on todella tärkeä huomioida ikä, sukupuoli, terveyshistoria, liikuntatottumukset yms tekijät. 25 vuotiaan miehen ja 45 vuotiaan naisen ruokavalio tulisi näyttää ihan erilaiselta.

12. En usko vastakkainasetteluun. Vaikka tarvitset kipulääkkeitä kuukautisten aikana, voit silti myös hyötyä elämäntapamuutoksista ja yrteistä. Vaikka käyt lapsettomuushoidoissa, voit silti myös hyötyä hedelmällisyysvalmennuksesta. Voit saada parhaan mahdollisen avun luontaishoidoista ja myös koululääketieteestä.

13. Perinteisten yrttihoitojen demonisoiminen ja mitätöiminen on rasistista. Pitää kyseenalaistaa valkoisen lääketieteen olettamus että alkuperäiskansojen hoitavat rituaalit, kuten esim. lantionpohjan höyrytys, ovat tehottomia tai haitallisia. Rasistiset olettamukset vaikuttavat tutkimusten teeseihin ja myös siihen, käytetäänkö rahaa tutkimuksiin.

14. Puolustan itsemääräämisoikeutta ja oikeutta päättää raskauden keskeytyksestä.

Alessandra Sarelin 5.9.2022