Kuukautiset eivät ole turhat

On harmillista, että estrogeenin ja progesteronin eduista puhutaan vasta vaihdevuosissa. Nämä hormonit tekevät hyvää myös 15-, 25- ja 35-vuotiaille. Jos estrogeeni on niin hurjan tärkeä aine heti, kun se laskee menopaussin jälkeen, niin miksi se ei olisi tärkeä myös nuorempana? Ihan niin kuin testosteroni on tärkeä miehen hyvinvoinnille.

Estrogeeni ja progesteroni vaikuttavat kaikkialla kehossa. Tarvitsemme näitä hormoneja, jotta meille kehittyy vahva luusto ja vahvat lihakset.
Niillä on vaikutusta myös mielialaan.

On jotenkin ristiriitaista, että kuukautiskierron väitetään olevan turha naiskehon toiminto, sillä ovulointi on kehon tapa muodostaa näitä hyvinvoinnille tärkeitä hormoneja. Valitettavan harvoin nuorille naisille kerrotaan säännöllisen ovuloinnin ja kuukautisten eduista. Vasta vaihdevuosien jälkeen estrogeenista aletaan puhua oleellisena seikkana terveydelle. Siinä vaiheessa korvaushoidolla halutaan suojella luustoa, limakalvoja, mielialaa ja edistää hyvää unta, sekä vähentää vaihdevuosioireita.

Postmenopaussissa naisen estrogeenituotannon vähentyessä luuntiheys laskee ja murtumariski lisääntyy. Vaihdevuosissa estrogeenikorvaushoitoa harkitessa voikin olla hyvä pohtia, onko säännöllinen ovulointi ja sopiva estrogeenitaso  saaneet vahvistaa vuosien aikana luuta?

Ovulaatio ja ehkäisyvalmisteet

Ovulaatio on ongelma, jos tavoitteena on tehokas ehkäisy. Ovulaation sammuttaminen lääkevalmisteilla on erittäin tehokas ehkäisykeino.
Monelle ehkäisy on tärkeämpi kuin esim. luusto. On tilanteita, joissa pitää tehdä valintoja, eikä mitään täydellistä vaihtoehtoa ole edes
tarjolla. Kunnioitan jokaisen valintaa ehkäisyn suhteen.

Ymmärrän myös, että kuukautiset voivat olla kivuliaat ja oma kierto voi olla niin epävireessä, että hormonaaliset oireet aiheuttavat
valtavasti kärsimystä. Silloin oman kierron sammuttaminen voi olla paras vaihtoehto.

Silti on tärkeää olla tietoinen ovulaation ja kuukautisten eduista ja hormoniepätasainoa aiheuttavien ehkäisyvalmisteiden haittapuolista.

Estrogeeni, luukato ja hormonaalinen ehkäisy

Onko sitten luukadolla ja ehkäisyvalmeisteilla jokin yhteys? Monet hormonaaliset ehkäisyvalmisteet estävät ovulaation ja näin ollen kehon
oman estrogeenituotannon.Tutkimuksista ei löydy mitään yksiselitteistä vastausta. Löytyy kuitenkin ainakin yksi laaja
tutkimus, joka vahvistaa yhteyden e-pillereiden ja nuorten aikuisten heikon luuntiheyden välillä. Katso linkki

Cochrane meta-analyysi yritti löytää yhteyden luunmurtumien ja e-pillereiden käytön välillä, mutta selvityksessä ei löytynyt mitään
yksiselitteistä yhteyttä. Tutkijat huomauttavat, että valmisteissa on eroja. Luukato tapahtuu hitaasti, eivätkä murtumat ole automaattinen
seuraus heikosta luuntiheydestä tai matalasta estrogeenista.

Matalan estrogeenin oireet, kuten lisääntyneet virtsatieinfektiot, epäsäännölliset tai puuttuvat kuukautiset ja mielialavaihtelut, kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti. Koko keho tarvitsee estrogeenia!

Estrogeenitason madaltumista voivat aiheuttaa rankka urheilu, syömishäiriöt, aivolisäkkeen toimintahäiriö ja autoimmuunisairaudet.
Joskus jo muutama juoksulenkki viikossa voi olla liikaa, etenkin jos ruokavalio on hyvin kevyttä.

Estrogeenitasosta kannattaa huolehtia jo ennen vaihdevuosia.

Teksti: Alessandra Sarelin, VTT, hormonivalmentaja

Next
Next

Kaikki vaihdevuosioireet eivät johdu laskevasta estrogeenista