Aktivaatio on yhtä tärkeä kuin rentoutuminen

Tunnistatko seuraavat oireet: sydän hakkaa, vaikka makaat omassa sängyssä, kädet hikoilevat, et saa unta, mieli käy ylikierroksilla. Päivän aikana olet ollut erityisen ärtynyt ja menettänyt malttisi pienistäkin vastoinkäymisistä. Illalla olet ehkä yrittänyt tehdä rentoutusharjoituksia, mutta se on tuntunut turhauttavalta ja huomaat tuomitsevasi itsesi epäonnistumisesta. 

On käynyt niin, että sympaattinen hermosto on jäänyt jumiin taistelutilaan. Tässä tilanteessa autonominen hermosto tarvitsee sen, että se saa toteuttaa aktivointi-impulssin loppuun. Sykli on jäänyt kesken. 

Voisit tunnustella, oletko kenties vihainen. Oletko tuntenut itsesi uhatuksi? Onko rajojasi loukattu? Miten pääset purkamaan vihaa turvallisella tavalla? 

Rentoutumista ja parasympaattista hermostoa (kehon jarru) idealisoidaan välillä liikaakin. Sympaattisella hermostolla (kehon kaasu) on huono maine. Mutta tarvitsemme molempia. Terve hermosto liikkuu sujuvasti molemmissa ja löytää tiensä sosiaalisen liittymisen ja sisäisen turvan tilaan. 

Terve aggressio, aktivaatio, vihan ilmaiseminen ja rajojen suojeleminen on usein naisille vaikeaa tai miltein mahdotonta. Aggressio kääntyy ehkä sisäänpäin ja ilmenee itseinhona ja itsetuhoisuutena. 

Autonomisen hermoston säätely ei merkitse ainoastaan syvään hengittämistä ja yin-joogaa. Tasapainoon saatetaan tarvita myös vihan ilmaisemista kehollisesti: huutamista, tanssia, tärinää, ravistelua. 

Tämän jälkeen on taas hyvä idea tehdä rentoutumisharjoituksia ja pysähtyä hengittämään. 

Keskustelin tästä asiakkaan kanssa tällä viikolla. Hän oli turhautunut, koska ei päässyt syvämeditaatioon niin kuin ennen. Hänen lepopulssinsa oli noussut ja hän koki, että keho oli levoton. Kysyin, koska hän oli viimeksi ilmaissut vihaa ja turhautumista. Selitin, että vihan tehtävä on suojella rakkautta. Mitä rakasta hän on menettänyt? Hän sai valtavan oivalluksen siitä, miten oli pidätellyt vihaa sisällänsä. 

Keho ei valehtele. 

Sinulla on oikeus suojella haavoittuvaista osaa itsessäsi. Sinulla on oikeus rajoihin. Sympaattisen hermoston aktivoinnilla on tärkeä funktio. 

Previous
Previous

Kuukautiskierron haastavimman vaiheen tarpeet

Next
Next

Sopiiko pätkäpaasto naisille?