Kuukautiskierron haastavimman vaiheen tarpeet

Mikä vaihe kierrosta on haastavin ja mitä tämä vaihe tarvitsee sinulta? Pysähtymistä, rituaalia, joka muistuttaa tämän vaiheen merkityksellisyydestä? Rajoja, lohtua, rohkeutta sanoa ei?

Kuukautiskierron haastavin vaihe voi olla tärkeä opettaja. 

Seuraamalla kiertoasi voit oppia paljon itsestäsi. Luodessasi suhdetta omaan (epätäydelliseen) kiertoosi opit rajojen tärkeydestä, vastaanottamisesta, yhteydestä itseen ja muihin. Opit irti päästämisestä, luovuudesta, epätäydellisyydestä ja keskeneräisyyden hyväksymisestä.

Miten tarpeesi vaihtelevat kierron eri vaiheissa?

Naisen elämä on syklistä. Hormonien laskut ja nousut vaikuttavat meihin ja tätä jatkuvaa muutosta voidaan verrata vuodenaikoihin. Tarpeemme ovat erilaisia talvella ja kesällä.

Kuukautisia voidaan ajatella sisäisenä talvena. Talvella tahtimme hidastuu. Tekee mieli käpertyä tulen äärelle ja kääntää huomio sisäänpäin. Kuukautisten aika on intuitiivista ja maagista. Voimme luontevasti liikkua tietoisuuden eri tasoilla ja rajat ehkä hälvenevät. Tässä vaiheessa keho on hyvä kertomaan tarpeistaan (ehkä se huutaa ja kipuilee). Miten voit kuunnella tyhjenevän kohdun tarinaa? Mitä tämä vaihe pyytää sinulta?

Kuukautisten jälkeen estrogeeni nousee ja saa huomiomme kääntymään ulospäin. Tämä preovulatorinen vaihe ei ole aina ollenkaan helppo. Vaihetta voidaan verrata kevääseen: kaikki kasvaa ja energia nousee kohti aurinkoa ja valoa. Teoriassa se on ihanaa aikaa, joka on täynnä potentiaalia. Käytännössä vaihe voi tuntua hyvinkin ahdistavalta.

Keväällä Neidon arkkityyppi on aktiivinen. Neito on herkkä, haavoittuvainen ja rajojen asettaminen on hänelle usein haastavaa – voitkin tunnustella mitä hän tarvitsee sinulta, jotta hän voi loistaa ja olla näkyvä? Meillä ei ole mutkaton suhde näkyvänä olemiseen ja kevään runsauteen sekä vastaanottamiseen.

Kevät huipentuu ovulaatioon ja alkaa sisäinen kesä. Tämä on kypsymisen aikaa. Äitiarkkityyppi astuu kuvioon. Energia muuttuu. Tulet ehkä tietoiseksi rajoista ja omasta reviiristä. Mitä tämä vaihe tarvitsee sinulta? Mikä suhde sinulla on äitiarkkityyppiin? Mikä suhde sinulla on totuuteen? Voitko antaa sisäisen äidin suojella kaikesta haavoittuvaisinta osaa itsessäsi?

Prementruaalivaihe on viimeinen viikko ennen kuukautisia. Sisäinen syksy on alkanut ja energia kääntyy taas sisäänpäin. Sisäinen maailmamme on hyvin rikas. Jos et saa (tai ota) itsellesi tilaa tässä vaiheessa tulet tuntemaan ärtymystä, ehkä jopa raivoa. Sisäinen kriitikko voi olla hyvin äänekäs ja vaativa.

Mitä tarvitset tässä vaiheessa? Ehkä tarvitset vertaistukea – ilman sitä saatat uskoa, että olet hullu. Tässä vaiheessa on hyvä harjoitella ei:n sanomista (myös sisäiselle kriitikolle). On myös hyvä harjoitella itsemyötätuntoa ja radikaalia hyväksymistä. Kaikki se, mitä olemme työntäneet pois tietoisuudestamme nousee pintaan nyt. Miten voit suhtautua itseesi rakkaudella myös tässä vaiheessa kiertoa? 

Previous
Previous

Vaginan mikrobiomalla on väliä 

Next
Next

Aktivaatio on yhtä tärkeä kuin rentoutuminen