Keskenmenon jälkeen

Keskenmenon aikana ja sen jälkeen jäädään usein täysin yksin. Keskenmeno on kuitenkin usein hyvin intensiivinen kokemus. Jos keskenmeno tapahtuu raskausviikoilla 6-22 se muistuttaa synnytystä. Myös varhainen keskenmeno voi olla vaikea kokemus ja vaikuttaa kohtuun. Toipumiseen voi mennä paljon aikaa mutta meidän kulttuurista puuttuu ymmärrys tästä. Meillä ei myöskään ole mitään itsehoidollisia keinoja tukemaan palautumista ja myös lääketieteellinen seuranta on minimaalista. Mutta onneksi kohdun höyrytys (V-steam) on tekemässä paluuta.

Palautetta keskenmenon jälkeisestä höyrytyksestä: “Olen nyt höyryttänyt muutaman kerran. Toisen ja kolmannen höyrytyksen jälkeen tuli seuraavana päivänä vielä sellaista kalvorakennetta mutta sitten vuoto loppui eikä mitään väriäkään enää ole. Olen kyllä tosi onnellinen tästä hoidosta!”

Lämmin yrttihöyry on lohduttavaa, lämmittävää ja rentouttavaa. Lisäksi yrtit ovat antiseptisiä ja ennaltaehkäisee tulehduksia. Kohdun täydellinen tyhjennys onkin hyvin tärkeää. Keskenmeno voi hoitua ilman toimenpiteitä, eli kohtu tyhjenee raskauskudoksesta itsestään, mutta voidaan myös tarvita lääkkeellistä hoitoa. Lääkkeellisessä hoidossa käytetään lääkitystä, joka lisää kohdun supistelua, ja näin raskauskudos poistuu vuodon mukana. Lääkityksen jälkeen saa usein mennä kotiin. Tässä vaiheessa olisi kuitenkin tärkeä saada henkistä, fyysistä ja tiedollista tukea, ihan samalla tavalla kuin synnytyksessäkin. Yksityinen doula tai kätilö voi tarjota tukea omassa kodissa mutta kaikilla ei ole varaa käyttää näitä palveluja eikä palvelut ole myöskään ihmisten tiedossa. TENS-laite voi auttaa supistusten aikana.

Noin 10–15 % kliinisesti todetuista raskauksista päätyy keskenmenoon, yleensä ennen 12. viikkoa. Jos olet kokenut keskenmenon, haluan sanoa: Olen pahoillani tästä menetyksestä. Olisit ollut kaiken tuen arvoinen.

Virallinen kanta on, että uutta raskautta voi yrittää heti kun on siihen henkisesti valmis. Höyrytyksen opettaja Keli Garza suosittelee kuitenkin, että antaa kohdun levätä ja palautua noin kuusi kuukautta.

Älä tee höyrytystä keskenmenon jälkeen jos et ole konsultoinut höyrytykseen erikoistunutta ammattilaista. Joskus keskenmenot ovat arvaamattomia. On tärkeä arvioida missä vaiheessa höyrytyksen voi aloittaa turvallisesti. Vuoto voi kestää useita päiviä, usein 2–4 viikkoa ja yleensä odotetaan vuodon loppumista ennen kuin aloitetaan höyrytys.

Keskenmenon jälkeen voi olla hyvä käydä kokemusta läpi ammattilaisen kanssa. Monet doulat ja kätilöt tarjoavat synnytystarinakeskusteluja ja sama menetelmä soveltuu myös keskemenon jälkeen.

Teksti: Alessandra Sarelin

Kirjoittaja on osallistunut synnytyksiin doulana vuodesta 2011 ja tarjonnut synnytystarinakeskusteluja vuodesta 2015. Hän on käynyt koulutuksen “Steaming for pregnancy loss”.

Previous
Previous

Hormonaalisten haasteiden juurisyyt

Next
Next

Onko raskaus toiveena?