Onko raskaus toiveena?

Hedelmällisyysvalmentajana olen huomannut, että seuraaviin seikkoihin ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota raskauden suunnitteluvaiheessa.

1) Yhdynnän ajankohta. Luotetaan liikaa ovulaatiotesteihin ja sovelluksiin eikä tiedosteta, että testi kertoo lutenisoivan hormonin noususta mutta ei kerro irtoaako munasolu vai ei. Jos henkilöllä on PCOS, LH-tasot saattavat olla korkeat vaikka ovultaatio ei tapahtuisi. Moni seikka vaikuttaa ovulaation ajankohtaan. Ovulaatio voidaan varmuudella todeta vasta jälkikäteen (mittaamalla kehon peruslämpö ja seuraamalla muita biomarkkereita, esim. kohdunkaulan limaa). Ovulaation ajankohta voi vaihdella kierrosta toiseen. Parhaat sovellukset eivät ennusta ovulaation ajankohtaa, tutustu ReadYourBody-sovellukseen.

2) Ei kiinnitetä huomiota kohdunkaulan limaan. Kohdunkaulan lima on ykkösindikaattori, joka kertoo naisen hedelmällisyydestä! Eritteiden määrä vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa estrogeenivaikutuksen mukaan. Kohdun kaulan limalla on erittäin tärkeä funktio: se pitää siittiösolut hengissä ja se edistää niiden matkaa kohti munasolua. Kohdunkaulan lima ei ole tavallista valkovuotoa; se muuttuu venyväksi ja kirkkaammaksi. Yhdynnät kannattaa ajoittaa niille päiville kierrosta jolloin sitä erittyy.

3) Hormonaalinen ehkäisy saattaa vaikuttaa pitkään. Hormonaalisen ehkäisyn jälkeen on yleistä että menee 6-18 kuukautta ennen kuin keho palautuu ja ovulaatio tapahtuu säännöllisesti. Hormonaalisen ehkäisyn jälkeen kannattaa huolehtia etenkin B-vitamiinien saannista, suoliston hyvinvoinnista ja tukea kilpirauhasta. On hyvä valmistautua raskauteen 6-12 kuukauden ajan.

4) Sperman laatu voi selittää miksi raskaus ei ole vielä alkanut. Meidän kulttuurissa olemme tottuneet keskittymään naiseen ja hänen kehoon ja kuukautiskiertoon. "Vika" haetaan sieltä. Nainen tekee elämäntapamuutoksia ja käy hoidoissa. Mutta jos siittiösolut eivät ole terveitä raskaus ei tapahdu vaikka kaikki olisi kunnossa naisen kohdalla. Tiedämme, että siittösolujen laatu on heikentynyt huimasti viimeiset 20 vuotta. Siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Ruokavaliolla on iso vaikutus. Mutta ihan niin kuin naisen kohdalla, myös miehen hedelmällisyys alkaa aivoista. Hermoston tasapainoa kannattaa tukea elintavoilla. Liika henkinen kuormitus ei tee hyvää.

Previous
Previous

Keskenmenon jälkeen

Next
Next

Sinä et ole rikkinäinen