Mistä kuukautiskipu voi johtua?

Kuukautiskipu on todella yleistä. Mutta lupaan sinulle että kuukautiskrampit eivät kuulu terveeseen kuukautiskiertoon. Naiskeho ei ole viallinen. Kuukautiskipu ei ole tapa rangaista sinua. Jos kuukautiset tuntuvat rangaistukselta on aika tehdä jotain.

Kipu ei ole automaattinen osa kohdullisen elämää.

Kipu viestittää aina jostain ongelmasta. Kipu on kehon tapa huutaa apua.

Kipu voi tietenkin johtua endometrioosista tai adenomyoosista. Gynekologin tutkimus on aina paikallaan.

On muutamia teorioita mistä kuukautiskipu (dysmerrohea) voi johtua. Katso video tästä.

Alessandra jakaa tietoa kuukautiskivusta

1. Holistinen näkökulma. Opettajani Keli Garzan kokemuksen mukaan kipu johtuu heikosta verenkierrosta, jännityksestä ja krampeista lantion alueella. Veri ja qi ei kierrä. Parantamalla verenkiertoa voit vaikuttaa kipuun. Yrttien käyttö ulkoisesti (V-steam) ja sisäisesti on yksi tapa parantaa verenkiertoa.

2. Funktionaalinen lääketiede. Opettajani Kela Smithin kokemuksen mukaan kuukautiskipu liittyy tulehdukseen ja prostaglandiinien liialliseen eritykseen (lue tutkimus). Tulehdus liittyy useimmiten suoliston kuntoon, ruuansulatukseen ja/tai yliherkkyyksiin. Ruokavaliolla on todella iso vaikutus kuukautisiin.

3. Hormonaalinen epätasapaino. Kuukautiskipu voi myös kertoa hormonaalisesta epätasapainosta. Estrogeenin ja progesteronin suhde ei ole optimaalinen. Matala progesteroni ja/tai ovuloimattomuus lisää kuukautiskivun riskiä. Mutta on hyvä tiedostaa, että hormonaalisella epätasapainolla on aina jokin juurisyy. Juurisyy löytyy usein suolistosta ja/tai maksasta. Juurisyy voi myös olla trauma tai turvattomuuden kokeminen.

Kuukautiskipua voi lievittää ja hoitaa kipulääkkeiden lisäksi luonnollisesti eri itsehoivamenetelmillä. Yrttiteet, yrttikääreet, yrttikylvyt, höyrytys, TENS-laite - lista on pitkä. Lepo kuukautisten aikana on myös tärkeä. Traumojen purku ja vagushermon tuki.

Voit oppia kuuntelemaan kuukautiskierron tarinaa ja elämään kiertoa kunnioittavasti. Keho voi parantaa itse itsensä.

Alessandra Sarelin

Hormoni - ja hedelmällisyysvalmentaja, diplomifytoterapeutti

Previous
Previous

Mistä lyhyt kuukautiskierto voi johtua?

Next
Next

Puuttuvat kuukautiset