Runsaat kuukautiset ja "väsynyt kohtu"

Opettajani Keli Garza puhuu "väsyneestä kohdusta". Tämä ei ole lääketieteellinen termi. Keli kuvailee kohtua "väsyneeksi" jos kierto on alle 27 päivää, on tiputteluvuotoa ja/tai runsaat kuukautiset.

Väsynyt kohtu kaipaa lepoa ja lämpöä kuukautisten aikana. Mitä enemmän liikut ja teet, sitä enemmän kohtu vuotaa.

Väsynyttä kohtua voi tukea myös yrteillä (sisäisesti ja ulkoisesti). Siankärsämö on loistava tuki jos kohtu on väsynyt. Kohdun höyryhoito on ihanan lohduttava väsyneelle kohdulle. Liian voimakkaasti puhdistavia yrttejä pitää kuitenkin välttää. Jos kierto on alle 27 päivää, on erityisen tärkeä konsultoida ammattilaista ennen höyrytystä.

Mutta yrtit ei yksinään riitä. Hormonitasapainoa pitää tukea kokonaisvaltaisesti.

Kuukautiset ovat runsaat jos menetät yli 80 ml verta niiden aikana. Kuukautiset ovat runsaat jos vuodat suojien läpi.

Lääketiede hoitaa runsaita kuukautisia ehkäisylääkkeillä, eli sammuttamalla syklinen hormonikierto, tai traneksaamihapolla. Tulehduskipulääkkeet vähentävät kuukautisvuodon määrää 10–50 prosenttia.

Yli puolessa tapauksista, runsaan vuodon syytä ei pystytä selvittämään gynekologilla. Juuri näissä tapauksissa elintavat voivat olla tukena. Syklisyyden kunnioittaminen, lepo kuukautisten aikana, kehon ravitseminen, itsensä ja kohdun tarinan kohtaaminen, yrttien viisas käyttö - itsehoidosta voi olla iso apu.

Runsaiden kuukautisvuotojen vuoksi tutkituista naisista noin puolella todetaan jokin poikkeava löydös, kuten myoomat, polyypit ja adenomyoosi.

Von Willebrandin tauti löydetään 5–20 %:lta naisista, jotka ovat hakeutuneet hoitoon runsaiden kuukautisvuotojen takia. Tutkimuksiin kannattaa siis mennä.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä kuukautisvuotojen runsaus eli myös kilpirauhanen kannattaa muistaa. Raudanpuutos voi vaikuttaa kilpirauhaseen.

Raudanpuutos on naisten pandemia. Olisiko tilanne toinen jos saisimme kuukautislomaa? Jos oppisimme yrttien käytön ja kehon kuuntelemisen taidon?

Jos laitat käden kohtusi päälle ja kysyt: oletko väsynyt? Mitä kaipaat?

Teksti: Alessandra Sarelin, hormoni- ja hedelmällisyysvalmentaja

Lähde: https://www.kaypahoito.fi/hoi50033

Previous
Previous

Synnytystarinan portit

Next
Next

Ummetus ja hormonihaasteet