Synnytystarinan portit

Tämä kirjoitus julkaistiin alunperin vuonna 2016 Synnytysmeditaatio-sivulla. Toimin tuolloin aktiivisesti doulana. Olin edellisenä vuotena käynyt amerikkalaisen koulutuksen synnytyskertomusten käsittelyyn liittyen. Julkaisen tämän tekstin uudestaan pyynnöstä.

Synnytyslabyrintti

Synnytysmatkalla synnyttäjä on kulkenut labyrintin polkuja pitkin, monen portin läpi. Jokaisella portilla oli portinvartija, joka kysyi: “Kuka sinä olet ja miksi sinä olet lähtenyt tälle matkalle?” Jokaisella portilla synnyttäjä empi ja epäröi ja pelkäsi, että oli eksynyt tässä tuntemattomassa maisemassa. Silti hän aina löysi voimia ja uskallusta jatkaa eteenpäin. Lopulta hän pääsi labyrintin keskustaan, jossa hän kohtasi lapsensa. Siinä pyhässä hetkessä kaikki muuttui.

Hän on nyt rituaalin toisella puolella, kotimatkalla, matkalla labyrintin keskustasta ulos, lapsi rintaansa vasten. Paluumatkalla hänen pyhä tehtävä on sisäistää oma tarinansa siitä miten hän syntyi äidiksi.

Paluumatkalla hänen täytyy kulkea samojen porttien läpi. Jokaisen portin kohdalla hän muistelee, lajittelee, laittaa tapahtumia järjestykseen, kerää tietoa ja antaa itselle ja muille anteeksi. Jokaisen portin kohdalla portinvartija kysyy “minkä version synnytystarinasta kerrot nyt?” Hän kysyy, mikä tässä kohdassa tekee kipeää ja mitä kerrot itsellesi itsestäsi? Tämän jälkeen portinvartija poistaa tarinasta yhden palasen, yhden tulkinnan, joka ei palvele sinua enää, ja hän vie tämän palasen takaisin Gaian valtakuntaan.

Tämä teksti on kooste ja käännös Pam Englandin kirjoituksesta “Birth Story Gates” kirjassa Ancient Map for Modern Birth. Kunnia kuuluu täysin Pamille ja jos jaatte osia tekstistä, teidän täytyy viitata hänen kirjaansa.

Synnytystarinaportit

Ensimmäinen portti: Ei vielä kertomusta (No Birth Story)

Ensimmäisten tuntien aikana synnytyksen jälkeen sinulla ei yleensä vielä ole sanoja, joiden avulla muodostat tarinaa. Tarinaa ei vielä ole. Joskus käy niin, että ympärillä olevat ihmiset (kätilöt, doulat, kumppani) alkavat kertomaan tarinaasi ennen kuin olet itse muodostanut siitä kuvan. Yleensä kätilö kertoo synnytyksestä saattaessaan uuden äidin vuodeosastolle. Nämä sanat voivat vaikuttaa hyvin paljon siihen, minkälainen sinun tarinastasi muotoutuu.

Toinen portti: Helpotus ja kiitollisuus –kertomus (Relief and Gratitude Story)

Suurin osa naisista on yleensä helpottuneita ja kiitollisia, että synnytys on ohi ja että he itse ja vauva selvisivät siitä. Ensimmäiset viikot, ehkä jopa kuukaudet kuluvat tässä olotilassa. Kehut ehkä kaikkia jotka olivat mukana auttamassa sinua synnytysmatkalla, kehut myös toimenpiteitä ja lääkkeitä (myös silloin kun ne olivat alun perin ei-toivottuja). Tähän olotilaan vaikuttavat myös ilo kohdata vauva sekä korkea oksitosiinitaso. On hyvä tiedostaa, että tarina saattaa muuttua hyvinkin paljon tästä versiosta.

Kolmas portti: Ihmissuhteiden aika –kertomus (Relationship Story)

Tämän portin kohdalla käyt läpi kuka auttoi sinua selviytymään; kuka ei auttanut ja kuka mahdollisesti hylkäsi sinut. Tämän portin kohdalla on yleistä käydä läpi muutoksia omassa äiti- ja isäsuhteessa. Myös suhde kumppaniisi muuttuu. Ystävyyssuhteissa saattaa tapahtua muutosta ja kaikesta tärkeintä: suhde itseesi käy läpi muutosta. Uusi minäkuva alkaa muodostua. Jos synnytys oli vaikea, ehkä jopa traumaattinen, tämä uusi minäkuva ei ehkä ole kovin positiivinen.

Neljäs portti: Sosiaalinen synnytyskertomus (Social Birth Story)

Sosiaalinen synnytystarina saa alkunsa heti ensimmäisen puhelinsoiton, somepostauksen tai vierailun myötä. Riippuen siitä kuka kuuntelee, nainen saattaa alleviivata tiettyjä aspekteja ja jättää muut tarinan ulkopuolelle. Tarina saattaa muuttua joka kerta. Tämä on se versio, jonka nainen yleensä kertoo synnytystarinailloissa. Sen kertominen ei yleensä auta eteenpäin kohti tarinan syvempää ymmärrystä.

Viides portti: Lääketieteellinen synnytyskertomus (Medical Birth Story)

Tämä on vallitseva synnytystarina meidän kulttuurissamme. Ajatellaan, että tämä tarina on kaikesta tärkein ja oletetaan, että se on se tarina joka naisten kuuluisi jakaa. Tässä voidaan käyttää lääketieteellistä kieltä selittämään miksi tietty toimenpide oli pakko tehdä ja tämä luo tiettyä etäisyyttä tunteisiin. On tärkeä ymmärtää oma tarina lääketieteellisestä näkökulmasta mutta on myös tärkeä mennä eteenpäin ja jatkaa kaivamista, jatkaa syvemmän tarkoituksen hakemista.

Kuudes portti: Uhri ja tuomari -kertomus (Victim and Judge Story)

Tämä portti voi olla vaikea kohdata yksin. Se voi olla, että viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien jälkeen jokin yksityiskohta synnytyksessä alkaa vaivaamaan. Toivoo, että sen hetken voisi tehdä uudestaan. Tässä kaksi ääntä käy vuoropuhelua: arkkityypit Uhri ja Tuomari. Uhri valittaa, että se mikä tapahtui ei ollut reilua, eikä se ollut sinun vikasi. Sinulla ei ollut valtaa vaikuttaa tähän synnytyksessä ja joku muu toimi väärin. Tuomari vastaa Uhrille, että se mitä tapahtui kuitenkin oli Uhrin syytä. Uhrin olisi vain pitänyt toimia toisin ja tulevaisuudessa hänen täytyy toimia tiettyjen sääntöjen mukaan. Tuomari uskoo elämänohjeen ”lue läksysi, opiskele ahkerasti niin olet aina turvassa”. Tämän portin kohdalla voit olla kiinni vuosia, ehkä loppuelämäsi ajan. Tätä porttia ei voi välttää, joten kannattaa myötätuntoisesti kuunnella mitä kerrot itsellesi itsestäsi. Yritä ymmärtää Uhrin tunteita siitä, että hänet on hylätty, että hän oli voimaton ja että hän kokee epäonnistuneensa. Tuomari yrittää suojella sinua, hän halua että olet turvassa ja vältyt virheiltä ja riskeiltä. Tämän portin kohdalla on tärkeä tulla kuulluksi. Kaikesta tärkeintä on, että kuuntelet itse itseäsi.

Seitsemäs portti: Synnytyksen uusi tulkinta (New Meaning Story)

Tämän portin kohdalla saat vihdoin uuden perspektiivin siihen mitä synnytyksessä tapahtui. On mahdollista kysyä itseltään uusia kysymyksiä ja saada uusia vastauksia. Saat ehkä uusia oivalluksia. Tämä portti avaa tien kohti itsensä rakastamista ja myötätuntoa ja armollisuutta. Näet miten omat uskomuksesi siitä mikä on turvallista ja oikein vaikutti niihin päätöksiin mitä synnytyksessä teit. Näet miten synnytystarina on nidottu kiinni omaan taustaan ja perheen historiaan sekä myös vallitsevaan synnytyskulttuuriin. Näin tarina saa uuden ulottuvuuden. Oma tarinasi on osa isompaa kokonaisuutta. Olet yksi äiti, äitien ketjussa. Ehkä synnytysten historia alkaa kiinnostamaan sinua, ehkä oman äidin ja isoäidin synnytystarinat alkavat kiinnostaa. Kaikesta tiedostasi muodostuu yksi pala sukusi synnytystarinoiden palapeliin.

Kahdeksas portti: Metsästäjän kertomus (Huntress Story)

Tämän portin kohdalla rupeat huomaamaan, että osa sinun huomiostasi on aina kääntynyt sisäänpäin, tarkastellen synnytystarinaasi. Et hae enää ulkopuolisten hyväksyntää tai selitystä miksi kävi niin kuin kävi. Metsästäjäarkkityyppi alkaa metsästämään uusia sanoja, kuvia, ehkä runoja jotka auttavat laittamaan oman tarinan uuteen järjestykseen. Metsästäjä on koko ajan tietoinen omista vanhoista uskomuksistaan ja automaattisesta tavastaan ajatella itseään. Tietoisuus ja läsnäolo ovat tämän portin lääke.

Yhdeksäs portti: Viisaan naisen kertomus (Wise Woman’s Story)

Tässä vaiheessa olet kompostoinut tarinasi. Olet pilkkonut sen osiin, sulattanut sen ja rakentanut sen uudestaan. Tämän yhdeksännen kynnyksen kohdalla sinulla ei ole tarvetta kertoa synnytystarinaasi saadaksesi sympatiaa, hyviä neuvoja tai kehuja. Sen sijaan, että kerrot koko tarinan alusta loppuun, kerrot ehkä pienen osan siitä ihmiselle, jolle tämän osan kuuleminen on hyödyllistä. Olet löytänyt takaisin kotiin, kotiin itseesi. Kannat arpiasi ylpeästi ja katsot niitä rakkaudella.

“There is a crack in everything. That’s where the light shines in.” – Leonard Cohen

Teksti: Alessandra Sarelin, entinen doula & pyhän tilan suojelija

Kirjoittaja on tarjonnut synnytystarinakeskusteluja vuodesta 2015

Previous
Previous

Sinä et ole rikkinäinen

Next
Next

Runsaat kuukautiset ja "väsynyt kohtu"